Είναι πεντανόστιμοι, δροσιστικοί, γεμάτοι βιταμίνη C και πάνω στις συσκευασίες αναγράφονται οι λέξεις «φυσικό άρωμα». Τι κακό μπορεί να έχουν οι χυμοί πορτοκάλι, που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

xymoi

Για αρχή, οι περισσότεροι είναι γεμάτοι με σάκχαρα, που όπως ξέρεις κάνει κακό στη γραμμή σου. Για να σου δώσουμε να καταλάβεις ένα ποτήρι ανάμεικτου χυμού μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 35γρ σακχάρων. Ξέρεις τι μπορείς να φας για να «ζημιώσεις» τον οργανισμό σου με τόσα σάκχαρα; 1,5 περίπου donut! To κακό είναι μάλιστα ότι τα σάκχαρα των χυμών προέρχονται συνήθως από τους συμπυκνωμένους χυμούς και τη φρουκτόζη, που αυτοί περιέχουν, η οποία απορροφάται και μεταβολίζεται πολύ εύκολα από το σώμα και συχνά κατηγορείται για παχάκια στην περιοχή της κοιλιάς. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Αμερικάνικης Βιβλιοθήκης της Ιατρικής συνδέει την υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης με τις αυξήσεις στο επιβλαβές κοιλιακό λίπος. Μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients προειδοποίησε ότι η υπερκατανάλωση φρουκτόζης οδηγεί σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.

kopela me anana

Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσεις να τρως και φρούτα;
Καμία σχέση! Τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό.
Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ χυμών και φρέσκων φρούτων είναι οι φυτικές ίνες, που περιέχουν τα τελευταία. Αυτές είναι που βοηθούν την πέψη και φροντίζουν να σε κρατούν χορτάτο για περισσότερο, ενώ κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Από την άλλη οι χυμοί, δεν έχουν ίχνος φυτικών ινών, που σημαίνει ότι μεταβολίζονται υπερβολικά γρήγορα, δεν σε κρατούν χορτάτο και συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.