Κοιμήσου πολύ και χάσε κιλά συστήνει η δίαιτα της… Ωραίας Κοιμωμένης! Για να δούμε, όμως, αν η διάσημη ηρωίδα του Σαρλ Περώ και των Αδελφών Γκριμ προσπαθεί να μας πουλήσει παραμύθι για εύκολο χάσιμο βάρους!

Ο καλός «βασιλιάς»…
Ο αμερικανός κλινικός ψυχολόγος Dr Michael Breus, μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Ύπνου, συστήνει τη δίαιτα της Ωραίας Κοιμωμένης (Sleeping Beauty diet) ως έναν υγιή τρόπο να χάσει κάποιος το ανεπιθύμητο βάρος. Μάλιστα, στην εκπομπή του Πώς να χάσετε κιλά σωστά (How to Lose Weight Well) το δίπτυχο της επιτυχίας της συγκεκριμένης δίαιτας είναι 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά σε συνδυασμό με προσθήκη δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Μέχρι στιγμής ακούγεται ωραίο το να κοιμάσαι και να χάνεις κιλά τόσο απλά και φυσικά.

kopela-pou-koimatai1

Η Ανέμη…
Κάποιες γυναίκες, όμως, παρερμήνευσαν τη δίαιτα αυτή τραβώντας το σκοινί σε όρια επικίνδυνα για την υγεία, ακολουθώντας την εξής αφύσικη συμπεριφορά: ύπνος για ασυνήθιστα πολλές ώρες, π.χ. για 20 ώρες την ημέρα -πώς αλλιώς;- με τη λήψη υπνωτικών χαπιών! Την ιδέα «αγκάλιασαν» θερμά γυναίκες σε pro-anorexia ή pro-ana sites και forums, δηλαδή σε ιστοτόπους που προωθούν συμπεριφορές που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία.
Σύμφωνα με μαρτυρία μιας γυναίκας σε forum «Απλά παίρνω κάποια πολύ δυνατά παυσίπονα που με ζαλίζουν εντελώς και κοιμάμαι για ώρες. Σου κόβουν την όρεξη, οπότε το κάνω συνέχεια». Σύμφωνα με κάποια άλλη μαρτυρία: «Κοιμάμαι για να αποφεύγω το φαγητό. Άσε που για μένα είναι παιχνίδι γιατί γενικά έχω τον ύπνο στο τσεπάκι μου».

Το ξύπνημα…
Φυσικά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι αν οι άνθρωποι βασίζονται σε φάρμακα για να κοιμηθούν, ειδικότερα σε φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, υπάρχει κίνδυνος εθισμού. Γιατί να εξαναγκάσει κανείς το σώμα του να κοιμηθεί παραπάνω ή να πάρει χάπια τη στιγμή που δεν τα χρειάζεται;

kopela-pou-koimatai

Αυτά είναι τα δύο πράγματα που πρέπει να αναρωτηθεί σοβαρά κάποιος πριν ακολουθήσει τέτοιου είδους επικίνδυνα για την υγεία μονοπάτια. Άνθρωποι που κοιμούνται για 20 ώρες σαφώς και δεν ζουν τη ζωή τους, αποκόβονται πλήρως κοινωνικά και οδηγούνται σε κατάθλιψη, ενώ όταν ξυπνήσουν σίγουρα αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι και στερημένοι πολλών θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού.

Ηθικό δίδαγμα;
Η συγκεκριμένη δίαιτα, υπό αυτή την αφύσικη μορφή, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα!

Δείτε επίσης
Το “Σύνδρομο του Μυστικού Δείπνου” και γιατί να το αποφεύγεις