Η κολοκύθα έχει μπει δυναμικά στη διατροφή μας. Ειδικά τώρα που είναι στα καλύτερά της την απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους με αγαπημένες μας εκδοχές τη σούπα βελουτέ αλλά και την αγαπημένη μικρών και μεγάλων γλυκιά κολοκυθόπιτα! Τελευταία, όμως, ανακαλύψαμε ότι και το έλαιό της είναι εξαιρετικά σημαντικό και συμβάλλει θετικά στην υγεία μας.

Ας μάθουμε, λοιπόν, λίγα στοιχεία ακόμα για το έλαιο κολοκύθας.Το έλαιο κολοκύθας θεωρείται αυστριακό μυστικό και χρησιμοποιείται στην Αυστρία για ιατρικούς σκοπούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ξεκινώντας από τα βασικά στοιχεία, οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και τη βιταμίνη Ε. Αυτά θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως λέει η Jessica Cording, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Little Book of Game Changers: 50 Healthy Habits for Managing Stress & Anxiety». Πέρα από αυτό, το συγκεκριμένο έλαιο φαίνεται να έχει πολλά χρήσιμα οφέλη για την υγεία.

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας του 2015, που δημοσιεύτηκε στο PubMed, αναφέρεται, ότι όταν τα κορεσμένα λίπη αντικαταστάθηκαν με έλαιο κολοκύθας, παρατηρήθηκε βελτίωση στη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης», σημειώνει η Cording. Επίσης, το έλαιο κολοκύθας φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πιθανή θεραπείας για την τριχόπτωση στους άνδρες. Ακόμη, προλαμβάνει την τερηδόνα και άλλα προβλήματα της στοματικής κοιλότητα και βοηθά στην εξάλειψη των εντερικών παρασίτων, στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην τόνωση της λειτουργίας των νεφρών.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε το λάδι κολοκύθας;
Το λάδι κολοκύθας έχει έντονη γεύση καρυδιού με νότες βουτύρου. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από μηλόξιδο, μουστάρδα Ντιζόν, θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και να το βάλετε ως dressing σε πράσινη σαλάτα ή σε ψητά λαχανικά. Προτιμάτε καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε σε υψηλές θερμοκρασίες και να μην το μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, ψήνετε τα λαχανικά σας σε λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο και προσθέτετε το έλαιο κολοκύθας όταν το βγάζετε από το φούρνο. Τέλος, καλύτερο είναι να αποθηκεύσετε το λάδι κολοκύθας στο ψυγείο, ειδικά αφού το ανοίξετε.

Τρελαίνεσαι για κολοκύθα; Διάβασε ακόμη:

Πίτα του βοσκού με κολοκύθα και κιμά

Vegan κέικ με κολοκύθα και αμύγδαλα

Ρολά κρέπας με γέμιση από κύβους ψητής κολοκύθας, φέτα και δυόσμο