Μπορεί το δεύτερο συστατικό του ονόματος του να υποδηλώνει την ύπαρξη και την υφή βουτύρου, όμως, το φιστικοβούτυρο δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό γαλακτοκομικό προϊόν. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, σεβόμενο τη νηστίσιμη ταυτότητα του. Στην ουσία, πρόκειται για έναν θρεπτικό πολτό από ψημένα φιστίκια, τον οποίο οι βίγκαν – και όχι μόνο – φίλοι μας αποθεώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλήθεια, εσείς πόσο συχνά απολαμβάνετε ένα κουτάλι γεμάτο από φιστικοβούτυρο;

Λίγη ιστορία
H σύγχρονη ιστορία του φιστικοβούτυρου με την τωρινή του μορφή και υφή αρχίζει περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Και τότε, όμως, η καθιέρωση της πατέντας αναδεικνύεται σε δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με την ιστορικό Eleanor Rosakranse, η Rosa Davis, μία γυναίκα από την Νέα Υόρκη είναι η πρώτη που ξεκίνησε να παράγει βούτυρο αραχίδας τη δεκαετία του 1840, όταν ο γιος της μετά από ένα ταξίδι του στην Κούβα της ανέφερε ότι οι γυναίκες εκεί αλέθουν τα φιστίκια σε πολτό και τα σερβίρουν πάνω σε μία φέτα ψωμιού. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι η πίστωση πρέπει να πάει στον, χημικό από τον Καναδά, Marcellus Gilmore Edson, ο οποίος περί τα τέλη του 19ου αιώνα κατέθεσε αίτηση και στη συνέχεια του χορηγήθηκε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για μία του δημιουργία, που «ακούει» στο όνομα, «φιστίκι καραμέλα». Άγνωστο, βέβαια, παραμένει ακόμα αν η πατέντα αυτή χρησιμοποιήθηκε ποτέ για εμπορικούς σκοπούς ή περιορίστηκε για προσωπική χρήση και απόλαυση.

Μπορώ να φτιάξω μόνος μου φιστικοβούτυρο;
Η απάντηση είναι φυσικά καταφατική, τα υλικά ελάχιστα και η εκτέλεση πάρα πολύ εύκολη. Ιδού μία αρκετά εύκολη συνταγή!

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ανάλατα φιστίκια
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. του γλυκού μέλι
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού φιστικέλαιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε τα φιστίκια σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 3 λεπτά, ανακινούμε το ταψί και ψήνουμε για ακόμα 3-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Για τραγανό φιστικοβούτυρο, ρίχνουμε το 1/3 του φλιτζανιού από τα φιστίκια στο μπλέντερ. Χτυπάμε 6-8 φορές ή μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε εκεί.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα φιστίκια στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε μέσα το μέλι και το αλάτι και ελέγχουμε την πυκνότητα.
  • Ρίχνουμε στο τέλος και τα φιστίκια που έχουμε ψιλοκόψει και ανακατεύουμε. Διαφορετικά, χτυπάμε όλα τα φιστίκια στο μπλέντερ με το μέλι και το αλάτι.

Το διατροφικό του προφίλ
Εκτός από την γεύση, το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιο και ως προς τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Το σημαντικότερο από τα οφέλη του είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. 100 γραμμάρια, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιέχουν 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα ικανοποιητικότατη αν αναλογιστούμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας. Επιπρόσθετα, το φιστικοβούτυρο περιέχει πολλές βιταμίνες, οι οποίες συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην όραση, η C στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η Ε στην ευκολότερη διάσπαση του λίπους και των ενώσεων του.

Δεν προσφέρει μόνο η μπανάνα άφθονο κάλιο στον οργανισμό. Στην ίδια κατηγορία, ανήκει και το φιστικοβούτυρο. Ως στοιχείο, το κάλιο εξισορροπεί τα υγρά στον οργανισμό και είναι το συστατικό που έχουμε περισσότερο ανάγκη μετά από μία εξαντλητική προπόνηση ή μέρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Τα φιστίκια και το φιστικοβούτυρο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ή περίπου 125 γραμμάρια φιστικιών και φιστικοβούτυρου έχει 12 γραμμάρια και 20 γραμμάρια διαιτητικών ινών, αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι χορταίνουμε και ικανοποιούμε την επιθυμία μας για γλυκό ταυτόχρονα.

Πώς μπορώ να εντάξω το φιστικοβούτυρο στη διατροφή μου;
Αν και ο πιο δημοφιλής – και εύκολος – τρόπος να απολαύσετε το φιστικοβούτυρο είναι να το απλώσετε σε μία φέτα ζεστού ή φρυγανιστού ψωμιού, υπάρχουν και ορισμένοι ακόμη εξίσου νόστιμοι τρόποι να το εντάξετε στο μενού σας.

Στο πρωινό
Αν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση ή να χορτάσετε εύκολα χωρίς να χαλάσετε χρόνο, τότε μπορείτε να αλείψετε μία ρυζογκοφρέτα με φιστικοβούτυρο, να την συνοδεύσετε με φέτες μπανάνας και να το καταναλώσετε με δύο μπουκιές. Φυσικά, μία κουταλιά φιστικοβούτυρο χωράει και σε ένα πλήρες Smoothie Bowl με βρόμη, γάλα αμυγδάλου, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Δυναμωτικό και απολαυστικό.

Στα σνακ
Είναι εκείνες οι στιγμές στο γραφείο που θέλουμε να απολαύσουμε κάτι λαχταριστό για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας. Ένα τοστ με φιστικοβούτυρο ή απλά μερικές κουταλιές είναι ιδανικές για μία θρεπτική αναζωογόνηση.

Στα κέικ
Αφράτο, ζεστό και πεντανόστιμο. Αν το ξεφορμάρουμε σωστά, τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει ένα αρμονικά ψημένο κέικ. Αντίθετα, μερικές κουταλιές φιστικοβούτυρο στο εσωτερικό το αναβαθμίζουν χαρίζοντας του μία εθιστική λάβα.

Στα γλυκά
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα υπόλοιπα σπιτικά γλυκίσματα. Στον πυρήνα ενός brownie, ως βασικό υλικό στην παραγωγή ενός δροσιστικού παγωτού, στην καρδιά μίας τούρτας γενεθλίων.

Στα μπισκότα
Βίγκαν ή μη, το φιστικοβούτυρο ταιριάζει αρμονικά με τα μπισκότα και μαζί δημιουργούν ένα γευστικότατο σνακ. Τα μπισκότα φιστικοβούτυρου δεν χρειάζονται πολλά υλικά, ενώ είναι αρκετά γρήγορα και εύκολα στην παρασκευή τους. Μία θρεπτική λύση, έτοιμη σε λίγα μόλις λεπτά.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.