Η αλήθεια είναι πως η απώλεια κιλών δεν είναι και ένα τόσο απλό θέμα και ένας σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχή προσπάθεια είναι και ο σωματότυπος, που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Μπορούμε να χάνουμε λίπος σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, πιο εύκολα από ότι σε άλλα. Ωστόσο, πέρα από αυτό ισχύει πως διαφορές παρουσιάζονται και στην απώλεια των κιλών όσον αφορά άντρες και γυναίκες. Οι ειδικοί έδωσαν τις εξηγήσεις τους για αυτό το «φαινόμενο».

Αρχικά, τα σώματα των ανδρών και των γυναικών διαφέρουν ως προς σε ποια μέρη του σώματος παίρνουν περισσότερα κιλά και αντιστοίχως από που χάνουν πιο εύκολα αναφέρεται στο womenshealthmag.com. Όπως ορίζει η δρ. Ρόμι Μπλοκ, ενδοκρινολόγος και συνιδρύτρια του «Vous Vitamin», οι γυναίκες και οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος με διαφορετικό τρόπο βάσει πολλών παραγόντων όπως είναι ο παράγοντας της τεκνοποίησης στην περίπτωση των γυναικών και το λίπος που συγκεντρώνεται στο σώμα.

Στους άνδρες συνήθως τα κιλά μαζεύονται πρώτα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως την κοιλιά. Τα κιλά αυτά είναι και τα πρώτα που θα χάσουν όταν ξεκινήσουν μια διατροφή. Αντιθέτως για τις γυναίκες το λίπος και τα κιλά διανέμονται σε όλο το σώμα με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές όπως την κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς. Το λίπος σε αυτές τις περιοχές είναι σημαντικό για την εγκυμοσύνη και για την τεκνοποίηση.

Όπως σημειώνει η διατροφολόγος Τζάνετ Μπριλ από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι υψηλές συγκεντρώσεις λίπους στις περιοχές αυτές σημαίνει μεγάλα ποσοστά οιστρογόνων που είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα. Αυτός είναι και ο λόγος, που τις περισσότερες φορές οι γυναίκες χάνουν πιο εύκολα και γρήγορα κιλά από άλλα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, τη μέση, τα χέρια.

Ένα σημαντικό ακόμη στοιχείο για την απώλεια βάρους παίζουν και τα γονίδια του καθενός. Το πώς λειτουργούν οι ορμόνες μας και ο μεταβολισμός μας είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όταν μιλάμε για τα κιλά μας. Με άλλα λόγια, το σώμα μας έρχεται τελευταίο όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Πόσο εύκολα χάνεται το λίπος;
Η Μπριλ εξηγεί ότι το πιο πιθανό είναι να χάσουμε κιλά και λίπος από τις περιοχές που πήραμε τελευταία φορά. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σώμα μας αποφασίζει μόνο του για το από που θα χάσει κιλά. Χρειάζεται συνδυασμός γυμναστική με μια διατροφή.

Η Μπριλ σημειώνει ότι η γυμναστική ενισχύει τον μεταβολισμό μας και συνδυάζοντάς την με μια διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους και συγκεκριμένα στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Όπως επισημαίνει, τέλος: «Μικρές αλλαγές στην διατροφή και την γυμναστική μας κάνουν την διαφορά και με τον καιρό επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και την ενέργεια μας σε σημαντικό βαθμό», λέει η δρ. Μπλοκ.

Διαβάστε ακόμη:
Η vegan διατροφή βοηθάει τους αθλητές, σύμφωνα με έρευνα

Οι Ευρωπαίοι στρέφονται σε μια πιο «πράσινη» διατροφή
4 κοινές θρεπτικές ουσίες που δεν μπορούμε να πάρουμε από τη χορτοφαγική διατροφή