Σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση γλυκαντικών βλάπτει την καρδιά μας ακριβώς το ίδιο με τη ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει, πως άτομα που κατανάλωσαν αναψυκτικά ή ροφήματα με γλυκαντικά τύπου στέβια, ασπαρτάμη ή σουκραλόζη είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου ποτά.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό, «Journal of the American College of Cardiology», οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 104.760 συμμετέχοντες στην NutriNet-Santé, μια συνεχιζόμενη διαδικτυακή μελέτη στη Γαλλία στην οποία καταγράφουν την διατροφή τους, την σωματική δραστηριότητα και την κατάσταση της υγείας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, διάρκειας έξι μηνών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αναψυκτικά, που περιείχαν ζάχαρη είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, κάτι που δεν ήταν έκπληξη, καθώς η ζάχαρη συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, αυτό που τους προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι και εκείνοι που κατανάλωσαν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη αλλά με γλυκαντικά τύπου, ασπαρτάμη, στέβια και σουκραλόζη είχαν εξίσου υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Τα ποτά με γλυκαντικά μπορεί τελικά να μην είναι ένα υγιές υποκατάστατο των ποτών με ζάχαρη», δήλωσε ο Ελόι Χαζελάς, φοιτητής διαδακτορικού στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Έως ένα βαθμό μπορούν να καταναλωθούν για τη μείωση θερμίδων από άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γλυκαντικά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για άτομα με διαβήτη ή πρόδιαβητη, σύμφωνα με την Σαμέρα Ρόμπινσον υπεύθυνη διατροφής στην Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα υγιές ποτό καθώς η κατανάλωση του εγκυμονεί κινδύνους. Παράλληλα υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα γλυκαντικά μπορούν να αυξήσουν την όρεξη, να διαταράξουν την πέψη, ακόμα και να προκαλέσουν ισχυρότερες επιθυμίες για γλυκό.

Όσον αφορά, την απώλεια βάρους ή στην διαχείριση του διαβήτη, τα αναψυκτικά διαίτης αποτελούν μια επιλογή, από την πλευρά όμως ενός διατροφολόγου η σωστή επιλογή είναι το νερό ή κάποιο ρόφημα χωρίς ζάχαρη. «Η ουσία είναι ότι η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης δεν κάνει μια ανθυγιεινή επιλογή υγιεινή, απλά την κάνει λιγότερο ανθυγιεινή», υποστηρίζει η Σαμέρα Ρόμπινσον.

Δείτε επίσης:
Τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν το σωματικό βάρος;

Είναι η ζάχαρη καλύτερη από άλλα γλυκαντικά;

10 τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρως πολλή ζάχαρη