Ότι το ελαιόλαδο είναι η πιο υγιεινή επιλογή στα λάδια και τις λιπαρές ουσίες, είναι γνωστό. Νέα έρευνα, έρχεται να το επιβεβαιώσει μία ακόμη φορά, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μειώσει ακόμη και τον κίνδυνο εμφράγματος.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η κατανάλωση περισσότερου ελαιολάδου έναντι άλλων ουσιών, όπως η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και το βούτυρο, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφράγματος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία 63.867 γυναικών και 35.512 ανδρών, σε βάθος 30 ετών, για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Όπως αναφέρουν, από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επίσης, η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Σημειώνεται βέβαια, ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, γι αυτό και δεν θα πρέπει κανείς να υπερβάλει με τις ποσότητες.

Δείτε επίσης:
Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Φρούτα και λαχανικά ασπίδα κατά του εμφράγματος και του εγκεφαλικού

Τα γαλακτοκομικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό