Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα νέας βρετανικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Nutrition», σχετικά με την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διαπίστωσαν ότι το λυκοπένιο στο οποίο είναι πλούσιες οι ντομάτες, κάνει καλό στο σπέρμα, ενισχύοντας την ανδρική γονιμότητα. Ειδικότερα, το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος στα οποία έχει εστιαστεί η έρευνα μέχρι σήμερα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων.

Για τις ανάγκες τις μελέτης, οι ερευνητές χορηγούσαν σε 56 υγιείς άνδρες από ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο καθημερινά, σε ποσότητα που ισοδυναμούσε με 2 κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Χρησιμοποίησαν το συμπλήρωμα διότι το φυσικό λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες τη μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά!

Βέβαια, παρά τα όποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα, είναι αναγκαίο αυτά να επιβεβαιωθούν και σε μεγαλύτερο αριθμό ανδρών, καθώς και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.