Τι ένα, τι δύο, τι τρία ποτηράκια. Ε απ’ ό, τι φαίνεται εκείνο το πρώτο είναι που κάνει όλη τη διαφορά!

Στο βιβλίο του, The Longevity List, o Merlin Thomas αποκαλύπτει πως αυτός που θα σερβιριστεί το πρώτο ποτήρι σαμπάνιας από ένα καινούριο μπουκάλι είναι και αυτός που θα μεθύσει περισσότερο σε σύγκριση με όσους θα σερβιριστούν μετά από αυτόν, καθώς το ποτήρι του θα έχει περισσότερες φυσαλίδες. Εξηγεί πως ενώ τα τρόφιμα συνήθως επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό μας, η κατανάλωση ανθρακούχων αλκοολούχων ποτών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή, καθώς οι φυσαλίδες στο στομάχι μας αυξάνουν την απορρόφηση του στην κυκλοφορία του αίματός.

sampagne

Μόλις “πεταχτεί” ο φελλός, το διοξείδιο του άνθρακα που είναι διαλυμένο στη σαμπάνια αρχίζει να διαφεύγει καθώς οι φυσαλίδες αερίου μετακινούνται στην επιφάνεια του υγρού. Όταν πίνουμε, το στομάχι μας γεμίζει και το διαλυμένο αέριο συνεχίζει να απελευθερώνεται. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται όταν το κρύο ποτό φτάσει σε θερμοκρασία σώματος. Οι φυσαλίδες αναγκάζουν τα έντερά μας να απορροφήσουν το αλκοόλ με ταχύτερο ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σαμπάνια μάς κάνει πιο μεθυσμένους από ένα ποτήρι λευκό λευκό κρασί, για παράδειγμα.

Η θερμοκρασία μάλιστα του ποτού παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα μεθύσουμε. Ένα ποτήρι κρύας σαμπάνιας θα μας προκαλέσει χειρότερο μεθύσι, καθώς δημιουργούνται λιγότερες φυσαλίδες πριν φτάσει στο στομάχι μας. Ως εκ τούτου, υπάρχει περισσότερο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα στο ποτό, ώστε να δημιουργηθούν φυσαλίδες μέσα στο σώμα. Κοινώς αν δεν θέλεις να μεθύσεις μάλλον θα πρέπει να προτιμήσεις ζεστή -και όχι και τόσο συναρπαστική- σαμπάνια.

Το άρθρο της εβδομάδας