Η δοκιμή του αποτελεί μια πολυτέλεια που θες να προσφέρεις στον εαυτό σου, ενώ η νοστιμιά και η ανώτατη ποιότητά του δικαιολογεί απόλυτα το κόστος του. Δε μιλάμε για ένα τυχαίο κομμάτι βοδινού άλλωστε, αλλά για το Kobe το εκλεκτότερο των εκλεκτών.

Syabu Syabu with two sauces (1)edited

Η πρώτη μας επαφή με το περίφημο αυτό ιαπωνικό βοδινό κρέας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου, στο Drakoulis Meat – Open Project στη Βούλα (Βασιλέως Παύλου 103). Μάλιστα, ήταν η 2η επίσημη παρουσίαση του στην Ευρώπη, μιας και έως το 2014 η Ιαπωνία απαγόρευε την εξαγωγή του.

Kobe beef mini burger (1)edited

Περίπου 45 σεφ και δημοσιογράφοι γαστρονομίας λοιπόν, καθώς και η σύζυγος του Ιάπωνα Πρέσβη κυρία Nishibayashi, βρεθήκαμε στο πληρέστατο κρεοπωλείο Drakoulis Meat και είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε το εξαιρετικό αυτό κρέας. Από την παρουσίαση του Kobe, που διοργάνωσε η εταιρεία Gastronomy Essentials και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας και του Kobe Beef Association, δε θα μπορούσαν να λείπουν η υπεύθυνη για το Kobe beef της εταιρείας Giraudi κυρία Sara Carrusci και ο αντιπρόσωπος της Giraudi στην Ελλάδα κ. Χάρης Πανταζής.

Noriaki Numamoto and Stratos Drakoulisedited
Ο διάσημος Ιάπωνας κρεοπώλης Noriaki Numamoto με τον Στράτο Δρακούλη

Της γευστικής δοκιμής προηγήθηκε μια εντυπωσιακή επίδειξη από τον πολύ γνωστό στην Ιαπωνία κρεοπώλη Noriaki Numamoto. Πάνω σε έναν πάγκο διακοσμημένο με δεκάδες χρυσάνθεμα ο Noriaki Numamoto παρουσίασε κοπές και τεχνικές τεμαχισμού του Kobe και την ίδια στιγμή, ο Στράτος Δρακούλης παρουσίαζε το premium αυτό κρέας, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαία αποκλειστικός διανομέας του στην Ελλάδα μιας και μοιάζει να γνωρίζει τα πάντα γι αυτό.

Kobe Carpaccio with potatoes sensed in truffle oil (2)edited

Και μετά ήρθε η απόλυτη απόλαυση ή αλλιώς τα λαχταριστά πιάτα με Kobe beef που ετοίμασε επιτόπου η σεφ Toshimi Takiya, χρησιμοποιώντας τα κομμάτια κρέατος που είχε κόψει ο Noriaki Numamoto. Το μενού ξεκινούσε με ζουμερό Kobe beef mini burger και ακολούθησαν υπέροχο tataki με yuzu, εξαιρετικό nigiri, απίστευτα νόστιμο φιλέτο poele με ιαπωνικά μανιτάρια και τρούφα, shabu-shabu με 2 sauce και τέλος, ένα αξιομνημόνευτο carpaccio με πατάτες αρωματισμένο με λάδι τρούφας. Όλα τα πιάτα, συνοδεύονταν από κρασιά του Κτήματος Άλφα.

Participantsedited

Τι είναι το Kobe beef

Αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι το Kobe beef, γιατί υμνείται τόσο πολύ και το κυριότερο γιατί είναι τόσο ακριβό (η τιμή κιλού φτάνει και τα 500 ευρώ); Ας γνωρίσουμε το διάσημο αυτό κρέας.

Το ιαπωνικό μοσχάρι που συχνά αναφέρεται και ως Wagyu (Wa σημαίνει Ιαπωνικό και Gyu Μοσχάρι) είναι διάσημο για τη φίνα, έξοχη υφή του και τη γεύση του. Υπάρχουν 4 κύριες ράτσες Wagyu: η Japanese Black, η Japanese Brown, η Japanese Polled και η Japanese Shortborn, ενώ η Japanese Black θεωρείται η σπουδαιότερη και παράγει το 90% των Wagyu.

Kobe beef cutting techniques (6)edited

Το αυθεντικό Kobe beef προέρχεται αποκλειστικά από μοσχάρια της ράτσας Tajima που είναι παρακλάδι της Japanese Black και έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη Kobe της Ιαπωνίας, ακολουθώντας πολύ αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα, τα μοσχάρια εκτρέφονται με συγκεκριμένες μεθόδους και στη συνέχεια ευνουχίζονται με σκοπό το κρέας τους να “εξευγενιστεί”. Το βάρος τους κατά τη σφαγή κυμαίνεται αυστηρά από 260 έως 470 κιλά.

Στη συνέχεια, το κρέας κατηγοριοποιείται ανάλογα με την ποιότητά του σε μια κλίμακα από το 1 έως το 12. Για την ακρίβεια, η κλίμακα καθορίζεται ανάλογα με το πόσο αισθητό είναι το ενδομυικό λίπος (το λίπος που έχει εισχωρήσει στο κρέας) και όσο πιο αισθητό, τόσο ανεβαίνει στην ποιοτική βαθμίδα, με την υψηλότερη διαβάθμιση του κρέατος να λέγεται Kobe. Σημειώνεται ότι το κρέας από τα μοσχάρια της ράτσας Tajima δεν πρέπει να βαθμολογηθεί κάτω από 6.

Kobe beef 3edited

Το Kobe, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από έντονο ενδομυικό λίπος, που δίνει “μαρμαρώδη” υφή στο κρέας, ενώ έχει φίνα, γλυκιά γεύση και μοναδικό άρωμα. Η τιμή του, η οποία ποικίλει ανάλογα με τη διαβάθμισή του στο ενδομυικό λίπος, φτάνει τα 500 ευρώ το κιλό και γι’ αυτό δεν είναι περίεργο που στην Ιαπωνία φιλετάρεται σε μερίδες των 100 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς του, όταν δοκιμάσεις Kobe δεν το ξεχνάς ποτέ. Και από προσωπική εμπειρία πλέον, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ισχύει! Αν είστε λάτρεις του καλού κρέατος λοιπόν, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Φωτογραφίες: Athens Art Studio

info
Αποκλειστικός Διανομέας Kobe στην Ελλάδα: Στράτος Δρακούλης, Drakoulis Meat – Open Project, Βασιλέως Παύλου 103, Βούλα, τηλ. 210 8955345.