Οι σύντροφοι του Οδυσσέα τούς δοκίμασαν για πρώτη -και τελευταία- φορά στο νησί των Λωτοφάγων και αμέσως λησμόνησαν πατρίδα, οικογένεια και φίλους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το βορειοαφρικανικό νησί. Εσύ πάλι θα βάλεις τους λωτούς στο φθινοπωρινό σου καλάθι, γιατί έχουν απίστευτη γεύση και πλούσια θρεπτικά συστατικά, που θα σε κάνουν να… ξεχάσεις όποιο φρούτο θεωρούσες μέχρι τώρα το πιο αγαπημένο σου.

Λίγα λόγια…
Το όνομά του σημαίνει “τροφή των θεών” και η όψη του είναι όμοια με εκείνη της ντομάτας, αν και πιο πορτοκαλί στο χρώμα. Όταν είναι ώριμος έχει μια απίστευτα γλυκιά και μελωμένη σάρκα, ενώ όταν είναι άγουρος είναι πολύ ξινός και στυφός. Οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, αν και η χώρα μας διαθέτει ιδανικές συνθήκες όσον αφορά το κλίμα και το έδαφος για την επιτυχή εμπορική καλλιέργειά του. Ωστόσο, σήμερα καλλιεργούνται μόνο 700-1.000 στρέμματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του εν λόγω πορτοκαλί φρούτου, όπως οι εύρηκα, χασίγια, τανενάσι, φουσιού, σαρόν και ταμοπάν.

lwtos 2

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει;
Όπως μπορείς να φανταστείς πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με τα κυριότερα να είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, το μαγνήσιο και το κάλιο. Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Εκτός από τα παραπάνω, περιέχει επίσης πολυφαινόλες και κατεχίνες, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, αλλά και βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα μάλιστα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, ο καρπός αυτός είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ή σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ακόμη, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όπως οι αθλητές, ενώ δεν συνιστάται σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

lotos1

Πότε τον βρίσκεις στην αγορά
Είναι κατά κύριο λόγο διαθέσιμος από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ σε αφθονία το συναντά κανείς κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη.

Πώς να διαλέξεις το πιο νόστιμο φρούτο
Πρέπει να είναι στρογγυλό, γυαλιστερό και πολύ μαλακό, ακόμη και σε υπερβολικό σημείο, τόσο που να μοιάζει ότι πρόκειται να εκραγεί. Η φλούδα του θα πρέπει να είναι φωτεινή, χωρίς σημάδια, χτυπήματα και κοψίματα.

Πώς να ωριμάσεις ένα λωτό
Η αλήθεια είναι ότι οι λωτοί χρειάζονται εξωφρενικά πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Προκειμένου να επιταχύνεις τη διαδικασία, σού προτείνουμε να τον βάλεις σε χάρτινη σακούλα μαζί με μία μπανάνα ή ένα μήλο σε σκοτεινό σημείο για μερικές μέρες. Φρόντισε όμως να κλείσεις καλά τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό.