Για να ανέβεις κάθε πρωί στον διάδρομο και να σηκώσεις τα βαράκια θέλεις πρώτα ένα χορταστικό γεύμα ή σνακ, που θα σου δώσει ενέργεια; Σύμφωνα με νέα έρευνα, μάλλον κάνεις λάθος και αν θέλεις να κάψεις πιο πολύ λίπος, το ιδανικό είναι να είναι να γυμνάζεσαι χωρίς να έχεις φάει πριν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ στην Αγγλία, μελέτησαν μια ομάδα υπέρβαρων ανδρών οι οποίοι περπατούσαν είτε για 60 λεπτά με άδειο στομάχι, είτε για 2 ώρες έχοντας φάει ένα πλούσιο σε θερμίδες και υδατάνθρακες πρωινό. Επίσης, πριν και μετά την άσκηση (ανεξάρτητα από το αν είχαν φάει), τους έπαιρναν αίμα για εξετάσεις. Όπως διαπίστωσαν, η γονιδιακή έκφραση στον λιπώδη ιστό διέφερε σημαντικά σε κάθε περίπτωση, με όσους ήταν νηστικοί πριν την άσκηση να τροφοδοτούν περισσότερο τον μεταβολισμό τους με το αποθηκευμένο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σχέση με όσους είχαν καταναλώσει υδατάνθρακες.

kopela-pou-trwei-gymnastiki

Μετά το φαγητό, ο λιπώδης ιστός είναι “απασχολημένος στο να ανταποκριθεί στο γεύμα και μια περίοδος άσκησης εκείνη τη στιγμή δεν θα διεγείρει τις ίδιες (ευεργετικές) αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση σε κατάσταση νηστείας μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκότερες αλλαγές στον λιπώδη ιστό και αυτό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για την υγεία μακροπρόθεσμα”, αναφέρει Dylan Thompson, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology. Όπως προτείνει ο ίδιος, καθώς ο λιπώδης ιστός επηρεάζεται από την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους, “η σίτιση πριν από την άσκηση αμβλύνει μερικές από τις αλλαγές που προκαλούνται από την άσκηση”.

dimitriaka-ygieini-diatrofi

Βέβαια, η συγκεκριμένη μελέτη έχει και τους περιορισμούς της, μιας και αυτό που έλαβαν υπόψη τους τελικά ήταν τι γίνεται όταν παραλείπει κάποιος το πρωινό και πηγαίνει για πρωινή άσκηση και δεν έλεγξαν -προς το παρόν τουλάχιστον- τι ισχύει για τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας. Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν στηρίζουν ότι παραλείποντας ένα γεύμα πριν το γυμναστήριο θα επιταχυνθεί η απώλεια βάρους.

Αν λοιπόν πηγαίνεις στο γυμναστήριο το πρωί, πριν τη δουλειά, κράτα το πρωινό για μετά την άσκηση. Αν πάλι πηγαίνεις κάποια άλλη στιγμή μέσα στη μέρα, τι να πούμε, φάε και κανένα σνακ πριν!

Δείτε επίσης
Δες τι πρέπει να τρως μετά την άσκηση για να χτίσεις κορμί