Ενώ μπορεί να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις (είτε να αλλάξουμε διατροφή είτε απλά να κάνουμε μια πιο ελαφριά και υγιεινή επιλογή, ίσως να πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο!

Γιατί, διαλέγοντας να καταναλώσουμε ένα vegan street food, δεν σημαίνει απαραίτητα ούτε ότι θα είναι πιο θρεπτικό και καλό για τον οργανισμό μας, αλλά ούτε και ότι θα έχει και λιγότερες θερμίδες από τη μη vegan εκδοχή του.

Πρωτεΐνη
Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς καταλόγους μπεργκεράδικων που θέλουν να προσφέρουν και vegan επιλογές στους πελάτες τους, συναντάμε το vegan «pulled pork», από το φρούτο τζάκφρουτ. Όταν δεν είναι καλά γινωμένο, το γλυκό αυτό φρούτο, έχει πιο αλμυρή γεύση και η υφή του θυμίζει αυτή του κρέατος. Το συναντάμε σαν υποκατάστατο κρέατος σε μπέργκερ και μαγειρεμένο με σάλτσα κάρι.

Το τζάκφρουτ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη, άρα, αν και γευστικά και από άποψη υφής ταιριάζει στα πιάτα αυτά, στην πραγματικότητα, δεν αντικαθιστά και από άποψη θρέψης το κρέας. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγουμε μπιφτέκια οσπρίων αν θέλουμε ένα vegan μπέργκερ, που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το τζάκφρουτ, αν και σημαντικά λιγότερη από το μοσχαρίσιο κρέας.

Οι φυτικές πρωτεΐνες, σε μεγάλο τους ποσοστό, δεν περιέχουν ένα ή και περισσότερα από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, μιας και δεν μπορεί να τα παραγάγει από μόνος του και πρέπει να τα λάβει μέσω της διατροφής. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι διαλέγουν μια vegan διατροφή θα πρέπει να έχουν πολύ προσεκτικά ισορροπημένα γεύματα. Αυτό απαιτεί είτε έρευνα από μέρους τους για το τι προσφέρει και τι όχι η κάθε τροφή, ή να συμβουλευτούν διατροφολόγο που θα τους βοηθήσει να φτιάξουν ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα τους ικανοποιεί και γευστικά και ιδεολογικά και διατροφικά.

Εδώ, αξίζει να αναφερθεί, ότι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν και τα 9 αυτά αμινοξέα, οπότε αν δεν τα καταναλώνουμε, θα πρέπει να βρούμε και τα σωστά υποκατάστατα για αυτά.

Σίδηρος
Προσοχή χρειάζεται και στην πρόσληψη σιδήρου. Αν και τον εντοπίζουμε και σε φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι και τα όσπρια, δεν πρόκειται για τον ίδιο τύπου σιδήρου που υπάρχει στο κρέας και δεν απορροφάται το ίδιο αποτελεσματικά απ’ τον οργανισμό.

Ο συνδυασμός των τροφών παίζει εδώ σημαντικό ρόλο. Για να απορροφηθούν καλύτερα κάποια στοιχεία. Ο σίδηρος από τις φυτικές τροφές , απορροφάται καλύτερα αν συνδυαστεί με τροφή που περιέχει βιταμίνη C. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι φακές, συνδυασμένες με ντομάτα και τα προϊόντα που την περιέχουν σε μεγάλο βαθμό.

Αλάτι
Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές φορές, το vegan junk food, περιέχει περισσότερο αλάτι για να νοστιμίσει. Και, δυστυχώς, το αλάτι είναι από τα υλικά που πολλοί από εμάς πρέπει να εντάσσουμε με μέτρο στη διατροφή μας, αν όχι και να το καταργήσουμε.

Το vegan τυρί
Στα περισσότερα vegan junk food δεν λείπει φυσικά και το vegan τυρί, που περιέχει τις περισσότερες φορές λάδι καρύδας, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ανεβάζουν τη χοληστερίνη, η οποία με τη σειρά της κάνει κακό στις αρτηρίες.

Το «όχι» στα γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά είναι καλή πηγή Β12. Η Β12 που περιέχεται στις φυτικές τροφές δεν απορροφάται το ίδιο καλά απ’ τον οργανισμό μας. Από τα υποκατάστατα γάλακτος, εκείνα που αποτελούν καλύτερη πηγή B12 είναι τα προϊόντα σόγιας.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:

4 vegan τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πώς να τις μαγειρέψετε

Vegan πιάτο με κέιλ και φακή «βόμβα» πρωτεΐνης

Vegan διατροφή: το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε Ω3-λιπαρά