Η λατρεία που υπάρχει στα Junk Food είναι γνωστή, παρότι στις μέρες μας γίνεται ένας «αγώνας» για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Παρόλα αυτα, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Obesity», δεν είναι απλά θέμα θέλησης, το ότι δε μπρούμε να αντισταθούμε σε αυτά τα φαγητά, αλλά και θέμα σύστασης των συγκεκριμένων φαγητών.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες της έρευνας ονόμασαν τα επεξεργασμένα αυτά τρόφιμα με τον όρο «υπερ-εύγεστα». Τι σημαίνει, όμως αυτό; Τα υπερ-εύγευστα τρόφιμα έχουν μια τέτοια σύσταση, που μας κάνει να τρώμε παραπάνω από αυτό που σχεδιάζαμε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, γιατί ο συνδυασμός των συστατικών των συγκεκριμένων τροφών είναι τόσο νόστιμος, ώστε οι συνειδητές μας προσπάθειες να σταματήσουμε να τρώμε ματαιώνονται από ένα μέρος του εγκεφάλου μας (Αμυγδαλή) που ζητά λίγο ακόμη από τη συγκεκριμένη τρόφη. Για την ιστορία, η αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου που θεωρείται, ότι συνδέεται με τις ενστικτώδεις λειτουργίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνδυασμοί λιπαρών και νατρίου (χοτ-ντογκ, μπέικον), συνδυασμοί λιπαρών και απλών σακχάρων (κέικ, παγωτό, μπισκότα) και οι συνδυασμοί υδατανθράκων και νατρίου (κουλουράκια, ποπ κορν), είναι σαν να λέμε έτσι φτιαγμένοι, που σε κάνουν να θες να φας περισσότερο. Η επικεφαλής της έρευνας, Tera Fazzino,επισήμανε ότι ο ορισμός της «υπερ-γευστικότητας» θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της διατροφής. Ουσιαστικά, αυτό, που υποστηρίζει η Fazzino είναι ότι αντί να κόψουμε όλα αυτά τα γεύματα οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποφεύγουν μόνο εκείνους τους συνδυασμούς που πληρούν τον ορισμό της υπερ-γευστικότητας, όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα. Τέλος, η Fazzino, επισήμανε ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να βγει ένα τελικό συμπέρασμα από την έρευνα και να υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι «προβληματικά» για την κοινωνία.