Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στη διατροφή μας, καθώς μας βοηθούν να αποκτήσουμε ενέργεια. Ωστόσο υπάρχουν 3 στιγμές μέσα στην ημέρα, που αν τους καταναλώσεις δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αμέσως μετά τη γυμναστική
Μπορεί οι υδατάνθρακες να είναι μια καλή επιλογή πριν γυμναστείς, για να έχεις περισσότερη ενέργεια και να μπορείς να ανταποκριθείς στο πρόγραμμα σου, ωστόσο καλό είναι να τους αποφεύγεις αμέσως μετά το γυμναστήριο. «Αν και είναι αλήθεια ότι πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες μετά την προπόνηση για να αναπληρώσετε το γλυκογόνο, μόνο μία μικρή ποσότητα, της τάξεως των 15-20γρ. είναι απαραίτητη», δήλωσε στο Bustle η Αμερικανίδα personal trainer Alysa Boan. Η ίδια σημειώνει ότι πριν την προπόνηση, πρέπει κάποιος να καταναλώνει 25-35γρ. υδατανθράκων για ενέργεια. Όσον αφορά στη συνεχή ενέργεια, αυτός είναι ο λόγος που πολλοί δρομείς τρώνε αρκετά ζυμαρικά πριν από μια μεγάλη κούρσα, αλλά ακόμα και για μικρότερες προπονήσεις, η κατανάλωση μερικών σύνθετων υδατανθράκων πριν, μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια.

Στο βραδινό γεύμα
Στο τέλος της ημέρας δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να αυξήσεις την ενέργεια σου, όπως συμβαίνει π.χ. το πρωί. «Κατά το τέλος της ημέρας κάνουμε ελάχιστη χρήση των αποθέματων ενέργειας μας και επομένως δεν χρειάζεται να τα αναπληρώσουμε τρώγοντας υδατάνθρακες», λέει η Boan. Οι υδατάνθρακες στο βραδινό λοιπόν, καλό είναι να παραλείπονται, ενώ καλύτερες επιλογές θεωρούνται η άπαχη πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά και τα λαχανικά που θα σε χορτάσουν και θα σε χαλαρώσουν πριν την ώρα του ύπνου.

Ακριβώς πριν πας για ύπνο
Όπως με το βραδινό γεύμα έτσι και αμέσως πριν πας για ύπνο, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται. «Καθώς οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ζάχαρη, το σώμα σου δεν χρειάζεται να πάρει μια επιπλέον ώθηση ενέργειας ενώ προσπαθεί να χαλαρώσει πριν τον ύπνο», δηλώνει η διαιτολόγος Shana Spence. Μάλιστα, αν επιλέξεις για βραδινό σνακ κάτι που αποτελείται κυρίως από απλούς υδατάνθρακες, που επηρεάζουν το σάκχαρο σου, ίσως παρατηρήσεις ακόμη και διαταραχές στον ύπνο.

Για να χρησιμοποιείς λοιπόν πάντα τους υδατάνθρακες προς όφελος σου, καλό είναι να τους αποφεύγεις πάντα κατά τις παραπάνω ώρες.