Με πλούσια γεύση σοκολάτας, λαχταριστά φρούτα ή ξηρούς καρπούς; «Χύμα» ή τυποποιημένο; Κάντε τη σωστή επιλογή και ενδώστε με μέτρο…

Σορμπέ, παρφέ, καϊμάκι, σε χωνάκι ή κυπελλάκι… Όπως και να το γευτείς, το παγωτό αποτελεί σίγουρα το πιο απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού. Μικροί και μεγάλοι παραδίνονται στη μοναδική γεύση του και παρασύρονται στους πιο «γλυκούς» συνειρμούς: Το μοναδικό σορμπέ στο Ναύπλιο, το απολαυστικό παρφέ στην Οία, το χωνάκι στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου…

Οι βασικές πρώτες ύλες του παγωτού είναι το γάλα, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και -αναλόγως τον τύπο του παγωτού- το κακάο, ο χυμός ή ο πουρές φρούτων, οι ξηροί καρποί, τα αβγά, αρώματα και χρώματα, αλλά και η κατηγορία των σταθεροποιητών και γαλακτοματοποιητών, που βοηθούν στην καλύτερη διασπορά των υλικών στο μίγμα (και που δεν πρέπει να συγχέονται με τα συντηρητικά, τα οποία άλλωστε το παγωτό δεν έχει ανάγκη).

Το σορμπέ δεν περιέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό, γι’ αυτό και θεωρείται μια ολιγοθερμιδική πρόταση σε σχέση με άλλα είδη παγωτών (όπως για παράδειγμα το παρφέ). Η διαφορά του από τη γρανίτα έγκειται στην υφή του πάγου, καθώς το μίγμα του χτυπιέται όσο παγώνει, ενώ στη γρανίτα διατηρούνται μεγάλοι κρύσταλλοι.

Το παρφέ, με το χαρακτηριστικό σερβίρισμα στο ψηλό ποτήρι, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη (λόγω της περιεκτικότητάς του σε κρέμα και αβγά), αποδίδει πολλές θερμίδες και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί συχνή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σιλουέτα τους. Γι’ αυτούς, η πρόταση έρχεται από τη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων, που εδώ και χρόνια έχει λανσάρει στην αγορά παγωτά τύπου light, χωρίς ζάχαρη και με μειωμένη έως και μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά, ανάγοντας τις 200 περίπου θερμίδες που δίνει ένα παγωτό ξυλάκι τύπου light σε απόλαυση χωρίς ιδιαίτερες ενοχές.

Το αγαπημένο παγωτό καϊμάκι φτιάχνεται με σαλέπι, ένα είδος ορχιδέας με χαρακτηριστικούς βολβούς, που επιστημονικά ονομάζεται «όρχις ο γραπτός» και λαϊκά αναφέρεται ως σερνικοβότανο. Το σαλέπι θεωρείται ότι διαθέτει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες, αλλά και ότι κάνει καλό στις λειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος.

Από τα θρεπτικά συστατικά των παγωτών με βάση το γάλα γενικότερα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας και, φυσικά, το τόσο πολύτιμο (και όχι μόνο για τα οστά μας) ασβέστιο. Παρ’ όλα αυτά, το παγωτό πρέπει να υπολογίζεται πάντα ως επιδόρπιο και -ασχέτως της σύστασης και των θρεπτικών συστατικών του- δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θρεπτική αξία ενός γεύματος. Επιπλέον, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευπαθές προϊόν, και γι’ αυτό επιβάλλεται συνεχής, αυστηρός και έγκυρος ποιοτικός έλεγχος. Πρέπει απαραιτήτως να ψύχεται και να διατηρείται στην κατάψυξη, σε καθαρά και κλειστά δοχεία, για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά του και να αποφευχθεί η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Θερμιδική αξία με μία ματιά:
* Σορμπέ σε κυπελλάκι: 180-200 θερμίδες
* Παρφέ σε κυπελλάκι: 340-360 θερμίδες
* Πύραυλος κανονικού μεγέθους (100γρ.): 270-300 θερμίδες
* Ξυλάκι: 250-280 θερμίδες

Tips για να απολαμβάνετε το παγωτό άφοβα:
* Αποφεύγετε τα παγωτά με παραμόρφωση στη συσκευασία, όπως εκείνα που φαίνονται λιωμένα ή αλλοιωμένα.
* Προτιμάτε το επώνυμο παγωτό από το ανώνυμο, εκτός κι αν είστε απολύτως σίγουροι για την ποιότητα των πρώτων υλών του (στο ανώνυμο «χύμα» παγωτό εμφανίζονται ποσοστά νοθείας 15-20%).
* Όταν αγοράζετε ένα παγωτό και δεν το καταναλώνετε άμεσα, πρέπει να το βάζετε στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό.

Δείτε επίσης:
Πόση ώρα περπάτημα χρειάζεται για να κάψεις ένα παγωτό ξυλάκι;

Πώς θα καταλάβεις εάν σού σερβίρουν ξαναπαγωμένο παγωτό

Το λάθος που κάνεις με το παγωτό και θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο