Από το να νιώθουμε ενοχές για τον καϊμακλίδικο ελληνικό καφέ, μέχρι το να πίνουμε τον γαλλικό καφέ με την… κανάτα η απόσταση είναι μεγάλη και οι ειδικοί φροντίζουν να μας επισημάνουν πόσος καφές τελικά μας ωφελεί.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι κάθε μέρα φέρνει και μια νέα μελέτη σχετικά με τα πλεονεκτήματα, ή τους κινδύνους της κατανάλωσης καφέ! Ποια είναι, τελικά, αν όντως υπάρχει, η κατάλληλη ποσότητα καφέ που θωρακίζει την υγεία;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δίνουν τη δική τους απάντηση επισημαίνοντας ότι μέχρι έξι φλιτζάνια καφέ (100 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι) την ημέρα πιθανότατα δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Ίσως βέβαια οι επιστήμονες του Χάρβαντ να είναι κάπως γενναιόδωροι στον καφέ που μας επιτρέπουν να πίνουμε, μια και αρκετοί διαιτολόγοι εκτιμούν ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 400mg καφεΐνης την ημέρα. Πάντως τα στοιχεία των περισσότερων ερευνών συνηγορούν υπέρ της θετικής δράσης της συχνής κατανάλωσης καφέ.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, η κατανάλωση καφέ δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά και επωφελής για την υγεία, όσον αφορά στην προστασία κατά του διαβήτη, της νόσου Πάρκινσον και ορισμένων ασθενειών του ήπατος. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί και με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou

Το άρθρο της εβδομάδας