Ανησυχητικά τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση αβγών αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα Άλεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας. Κατέληξαν λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που τρώνε 3 έως 4 αβγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αβγά.

Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αβγά. Η κατανάλωση 300mg διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου. Όπως διαπίστωσαν η τακτική κατανάλωση αβγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια για πρόωρο θάνατο.

Η συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται ότι έρχεται να αντικρούσει έρευνα επιστημόνων στην Κίνα, που είχε δημοσιευτεί πριν από λίγους μήνες στο ιατρικό περιοδικό Heart και η οποία υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση αβγών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκείνης της έρευνα όσοι κατανάλωναν αβγά καθημερινά κινδύνευαν 11% λιγότερο να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις και 18% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν αβγά. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν καθημερινά αβγά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, σχετικά με τον ιδανικό αριθμό αβγών που μπορούμε να καταναλώνουμε, ώστε να λαμβάνουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ας είμαστε όλοι μετριοπαθείς στην κατανάλωση τους.