Με το vegan κίνημα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται σημαντικά το ενδεχόμενο να κόψουν το κρέας ή ακόμη και κάθε ζωικό προϊόν (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα ή μέλι) από τη διατροφή τους. Βέβαια, το πόσοι καταφέρνουν να μείνουν απολύτως πιστοί σε αυτή τους την απόφαση είναι άλλο θέμα.

Κάπου εκεί λοιπόν, μπαίνουν στο “παιχνίδι” οι Reducetarians ή αλλιώς όσοι δεν καταδικάζουν την κατανάλωση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων, αλλά προσπαθούν να τη μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό -ακόμη και μόλις μία φορά το χρόνο. Σαν να λέμε η πιο light εκδοχή των χορτοφάγων.

reducetarians

Αν αναρωτιέστε ποιος ο λόγος να έχουν δικό τους κίνημα και δεν εντάσσονται και αυτοί τουλάχιστον στους vegetarians, όπως εξηγεί ο Brian Kateman, συνιδρυτής του κινήματος Reducetarian, οι πραγματικοί vegetarians και vegans αποδοκιμάζουν πλήρως την κατανάλωση κρέατος και, φυσικά, δεν δέχονται ότι κάποιος μπορεί να υποκύψει έστω και πολύ σπάνια. Για όσους λοιπόν προσπάθησαν αλλά απέτυχαν, αυτό το νέο κίνημα μοιάζει με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον Kateman, αν οι άνθρωποι μειώσουν έστω και το 10% της ποσότητας κρέατος που τρώνε, θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλο δώρο στον εαυτό τους, αποφεύγοντας προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, θα έκαναν καλό στο περιβάλλον και παράλληλα, θα βοηθούσαν στη μείωση των κακών συνθηκών διαβίωσης των ζώων στις φάρμες. Όσο για το ερώτημα που γεννάται, γιατί δηλαδή δεν γίνεται χορτοφάγος ώστε να είναι σίγουρο ότι θα πετύχει τους παραπάνω στόχους, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον νοιάζει να είναι τέλειος, απλά προσπαθεί να τρώει όσες περισσότερες ωφέλιμες τροφές τόσο γι αυτόν τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον. “Είμαι ωφελιμιστής, με ενδιαφέρουν περισσότερο τα αποτελέσματα παρά οι διαδικασίες”, είχε δηλώσει στον Guardian, συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο κρέας όχι για να πάρουν κάποιο βραβείο ή για λόγους κοινωνικής αποδοχής, αλλά γιατί αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο.

ANOIGMA-VEGETARIAN

Όπως εξηγεί, κεντρική ιδέα του κινήματος Reducetarian είναι ότι vegetarians και vegans βρίσκονται στο ίδιο φάσμα με όσους είναι δυσαρεστημένοι από τη μορφή της κτηνοτροφίας σήμερα και έχουν αποφασίσει να τρώνε κρέας μία φορά στο τόσο, ενώ δηλώνει ότι χαιρετίζουν όποιον αποφασίζει να μειώσει την ποσότητα ζωικών προϊόντων που καταναλώνει, αφού οι ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με τους Reducetarians λοιπόν, το να τρως λιγότερο κρέας από μόνο του είναι επίτευγμα και δεν υπάρχει θέμα “αποτυχίας” όταν προσπαθείς να τρως καλύτερα. Εσείς τι πιστεύετε;