Μπορεί μετά από μία ξέφρενη βραδιά με άφθονο αλκοόλ να μην θυμάσαι ούτε το όνομα σου, ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να μειώσει τις τύψεις μας για την κατανάλωση αλκοόλ καθώς αποδεικνύει ότι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης.

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Exeter, όσοι πίνουν αλκοόλ θυμούνται καλύτερα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν από 88 άτομα να ολοκληρώσουν μια εργασία και στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ζητήθηκε να πιουν όσο αλκοόλ ήθελαν, ενώ στην άλλη ομάδα το αλκοόλ απαγορεύθηκε. Την επόμενη μέρα όλοι οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την ίδια εργασία και όπως αποδείχθηκε, όσοι είχαν πιει αλκοόλ τα πήγαν καλύτερα και θυμούνταν τα περισσότερα από όσα είχαν διδαχθεί την προηγούμενη μέρα.

cocktail

“Η έρευνά μας όχι μόνο έδειξε ότι όσοι ήπιαν αλκοόλ τα πήγαν καλύτερα όταν επαναλάμβαναν την άσκηση, αλλά και ότι αυτοί που είχαν πιει περισσότερο από όλους είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα” δήλωσε η καθηγήτρια Celia Morgan του Πανεπιστημίου του Exeter. Πάντως, όπως είπε ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό μάλλον είναι το γεγονός ότι το αλκοόλ εμποδίζει την εκμάθηση νέων πληροφοριών και έτσι ο εγκέφαλος διαθέτει περισσότερους πόρους ώστε να εγκαταστήσει στην μακροπρόθεσμη μνήμη τις πιο πρόσφατα αποκτηθείς πληροφορίες. “Η θεωρία είναι ότι ο ιππόκαμπος -η περιοχή του εγκεφάλου που είναι πολύ σημαντική για τη μνήμη- τις μεταφέρει από την βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη”.

Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η μικρή θετική επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ δεν αναιρεί τις γνωστές επιβλαβείς συνέπειες που έχει το αλκοόλ στην ψυχική και σωματική υγεία του άνθρωπο, απλά υποδηλώνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη.\

krasi1

Δείτε επίσης:
Ήξερες ότι τα σταφύλια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ;

Οι καλύτερες τροφές για να αποφύγεις το hangover