Η εποχικότητα των λαχανικών και των φρούτων έχει μεγάλη σημασία ως προς τη γεύση τους και μπορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι να βρίσκουμε τα περισσότερα λαχανικά, όμως και ο χειμώνας έχει τα δικά του «διαμαντάκια».

Ο ρόλος της ζάχαρης
Κάποια λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αυτός είναι ο λόγος που είναι πιο ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ζάχαρη, που εντοπίζεται στα υγρά των χειμερινών λαχανικών, είναι ο λόγος που αυτά δεν παγώνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και έτσι, είναι πιο ανθεκτικά στο κρύο και το χιόνι.

Τα 7 πιο υγιεινά λαχανικά του χειμώνα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας 


Καρότα

Το δημοφιλές λαχανικό το βρίσκουμε όλο τον χρόνο, όμως η γεύση του απογειώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη δεν αφήνει τα κύτταρά του να παγώσουν. Μάλιστα, θεωρείται πως τα καρότα που μαζεύονται ακριβώς μετά από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα πιο γλυκά. Όμως, εκτός από τη γεύση τους, είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία, καθώς περιέχουν βήτα-καροτίνη, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Επίσης, έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Κόκκινο λάχανο
Πρόκειται για ένα λαχανικό που του αρέσει πολύ ο κρύος καιρός. Μπορεί όλα τα είδη λάχανων να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό μας, όμως το κόκκινο λάχανο είναι πιο ψηλά στη λίστα με τα θρεπτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, μόλις 89 γραμμάρια (ένα φλιτζάνι) από κόκκινο λάχανο καλύπτει το 85% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε. Όμως, διαθέτει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και Κ, αλλά και του συμπλέγματος Β. Όμως, αυτό που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το έντονο χρώμα του το οφείλει στις ανθοκυανίνες. Ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με μία σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση καρδιακών παθήσεων.


Πράσο

Τα πράσα είναι ο «μακρινός ξάδελφος» του κρεμμυδιού και είναι πολύ νόστιμα, ειδικά τον χειμώνα, που βρίσκονται στο απόγειό τους. Επιπλέον, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις, που ωφελούν το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ραπανάκια
Τα ωμά ραπανάκια μπορούν να γίνουν ένα εύγευστο σνακ, ενώ τα ψητά έχουν μία απαλή, γήινη γεύση, που συνδυάζεται υπέροχα με χειμωνιάτικα φαγητά. Όμως, ανεξάρτητα από την προετοιμασία τους, το λαχανικό αυτό προσφέρει άφθονο κάλιο, σημαντική ποσότητα βιταμινών B και C, καθώς και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά.


Κολοκύθες

Κίτρινες κολοκύθες μπορείτε να βρείτε από τον Αύγουστο έως και τον Μάιο, όμως η κορυφαία περίοδός τους είναι τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Είναι γλυκές και πάνε με αλμυρές, αλλά και γλυκές συνταγές. Η γλυκιά γεύση τους τις κάνει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές υλικό για σούπες, πίτες, πουρέ και πολλά ακόμα. Όμως, εκτός από τη γεύση τους, οι κίτρινες κολοκύθες μας κάνουν και πολύ καλό, καθώς περιέχουν βιταμίνη Α, ποτάσιο, αλλά και καροτενοειδή, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κale
Το kale (λαχανίδα) γίνεται ολοένα και πιο γνωστό τελευταία και αυτό γιατί αποτελεί ένα superfood της φύσης. Μπορείτε να το βρείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όμως οι χειμερινοί μήνες είναι η εποχή που προτιμά. Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το έχουν ήδη τοποθετήσει σε βάθρο, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες. Μόλις 67 γραμμάρια (ένα φλιτζάνι) μπορεί να καλύψει την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνη Α, C και Κ. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ενώ διαθέτει αντιοξειδωτικά, μέταλλα και αμινοξέα.


Λαχανάκια Βρυξελλών
Όπως και η λαχανίδα, έτσι και τα λαχανάκια Βρυξελλών -παρά το μικρό μέγεθός τους- είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς, των οστών και του εγκεφάλου. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C, πολλά μέταλλα, φυτικές ίνες, ενώ βοηθούν και στη ρύθμιση της γλυκόζης του οργανισμού.

Το άρθρο της εβδομάδας