Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν το ανοσοποιητικό, στην περίπτωση της COVID-19 αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και διαμάχης.

«Λόγω της σύνθεσής τους πολλά συμπληρώματα σίγουρα βοηθούν. Δημιουργούν ευεξία και καλύπτουν ανάγκες, γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα βγάλουμε έξω από το “ παιχνίδι”. Θωρακίζουν τον οργανισμό, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι προστατεύουν. Θωρακίζουν και βοηθούν περισσότερο σε ευεξία. Επομένως συστήνουμε τα συμπληρώματα και τα ζητάει ο κόσμος. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δρουν, ότι δημιουργούν μία ευεξία, ότι μειώνουν την εξασθένηση, την κόπωση αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτός που θα πάρει συμπληρώματα θα νοσήσει λιγότερο ή περισσότερο» αναφέρει ο κ.Σκούτας.

Σύμφωνα με μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό, ιδίως στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19. Η νέα μελέτη, πάντως, δείχνει πως, έστω κι αν είναι μέτρια τα οφέλη κατά του κορωνοϊού, δεν είναι επουσιώδη.

Συγκεκριμένα, ανάλυση ερευνητών του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College  του Λονδίνου  που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα. Η μείωση του κινδύνου ήταν σαφής στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Η ανάλυση αυτή βασίστηκε σε  στοιχεία 372.270 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 175.652 έπαιρναν τακτικά διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι 23.521 διαγνώστηκαν με κορω
νοϊό.

Τα βρετανικά ευρήματα επιβεβαίωσε μελέτη σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Η μείωση του κινδύνου COVID-19 σε αυτές τις δύο χώρες ήταν 18% και 37%, αντίστοιχα, για τα προβιοτικά, 21% και 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% για τη βιταμίνη D. Επειδή επρόκειτο απλώς για μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική, οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες θεραπευτικές συμβουλές.

Ωστόσο, οι έρευνες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι τόσο η μεσογειακή διατροφή όσο και η φυτοφαγία ή η ψαροφαγία επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη της νόσου.

Κυρίαρχος ο ρόλος της διατροφής στη θωράκιση του οργανισμού
«Η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού. Η υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι οι πυλώνες που βοηθούν και θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι όλων των λοιμώξεων και στην παρούσα φάση και έναντι του κορωνοϊού. Με την έλλειψη της άσκησης και τον μη υγιεινό τρόπο ζωής οδηγούμαστε σε αυξημένο οξειδωτικό στρες. Απ΄ ότι ξέρουμε από τις μελέτες και μέσα από την καθημερινότητα, υπάρχει μία στενή συσχέτιση της διατροφής και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο στόχος της διατροφής είναι να βελτιώσει την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού. Ένα φτωχό διατροφικό στάτους είναι ένας προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας σε οξεία νόσηση ιδίως σε ηλικιωμένους ασθενείς. H μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι προστατεύει από την COVID. Το κακό, όμως, είναι ότι εμείς οι Έλληνες δεν την ακολουθούμε όπως πρέπει» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Safe Living», ο παθολόγος, πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, Δημήτρης Σκούτας.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ο κ. Σκούτας απαντά: «Αυτό που συστήνουμε είναι φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, μη επεξεργασμένα τρόφιμα έτσι ώστε να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με συνέπεια να έχουμε μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας ,σακχαρώδη διαβήτη, καρκινογένεσης, καρδιακής νόσου. Επίσης, συνιστούμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά, περιορισμό της πρόσληψη σακχαρούχων υγρών και υψηλών θερμίδων καθώς και υψηλών σε αλάτι τροφών. Έχει φανεί μέσα από μελέτες ότι υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη από τα μικροθρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη D, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται και με λοιμώξεις αναπνευστικού και μπορούν να βοηθήσουν (να προλάβουν, να καθυστερήσουν και να έχουν καλύτερη έκβαση) τα άτομα που θα νοσήσουν από COVID-19».

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως προστατεύει από την COVID-19
Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως προστατεύει από την COVID-19. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19 στη μελέτη SUN του Πανεπιστημίου της Navarra» που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021  στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης  έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-CoV-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης.

Εξάλλου  στο άρθρο «Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι της COVID-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF», που  δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, διατυπώνεται από ελληνική ομάδα επιστημόνων (από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο και Κοργιαλένειο – Μπενάκειο) η άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19.

Την ευεργετική δράση της μεσογειακής δίαιτας έναντι της COVID-19 επιβεβαιώνει και έρευνα των  Πανεπιστημίων του Τορίνο και Παλέρμο με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και λοίμωξη SARS-CοV-2: Υπάρχει κάποια σχέση; Μια μελέτη απόδειξης της ιδέας» που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021με τη συμμετοχή 1.206 εθελοντών.

Ο ρόλος της διατροφής στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19
Αρκετές μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, όμως δεν υπήρχε σαφής εικόνα. Μελέτη ερευνητών του Νοσοκομείου Στάνφορντ του Κονέκτικατ που δημοσιεύτηκε στο «BMJ Nutrition Prevention & Health» φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Κατά τη  μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου COVID-19.

Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορωνοϊό. Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σημειώνεται, πως η μελέτη αυτή που βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων για τη διατροφή 2.884 υγειονομικών  από έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ) με εκτεταμένη έκθεση στον κορωνοϊό και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων COVID-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, εκ των οποίων 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη COVID-19, ενώ  430 ήπια).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Πολλά ωμέγα-3 και λίγα ωμέγα-6, το μυστικό στη διατροφή για τη μείωση των πονοκεφάλων

Χουρμάδες: η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας

Έρευνα: Η ανθυγιεινή διατροφή των εφήβων συνδέεται με τη χρήση του κινητού!