Όσοι ακολουθούν μια προσεγμένη διατροφή αποφεύγουν ρητά οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη χρησιμοποιώντας ενίοτε γλυκαντικές ουσίες προκειμένου να καλύψουν το κενό της ανάγκης για γλυκό χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον θερμίδες. Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως μάλλον μια τέτοια κίνηση έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, επιστήμονες ανέλυσαν 37 επιμέρους μελέτες με επίκεντρο τα τεχνητά γλυκαντικά προκειμένου να εξετάσουν αν τελικά είναι αποτελεσματικά αποτελεσματικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Οι μελέτες διήρκεσαν μια δεκαετία και πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά περισσότερα από 400.000 άτομα. Μάλιστα. Επτά από τις μελέτες ήταν ελεγχόμενες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε τυχαία άτομα, ένα είδος έρευνας που θεωρείται ότι είναι η πρότυπη διαδικασία στην επιστημονική κοινότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δε βοηθούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αντ’ αυτού, μελέτες παρατήρησης που εξέτασαν την κατανάλωση τέτοιων γλυκαντικών με την πάροδο του χρόνου, δείχνουν ότι όσοι τα καταναλώνουν σε τακτική βάση ήταν πιο επιρρεπείς σε θέματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη αλλά και καρδιακές παθήσεις.

glikantika

«Νομίζω ότι απλά υποθέτει ο κόσμος ότι επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μηδενικές θερμίδες, υπάρχει και μηδενική βλάβη από αυτά», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Meghan Azad, βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά. «Δυστυχώς, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση γλυκαντικών ουσιών δεν είναι πραγματικά ισχυρή», προσθέτει η Susan Swithers, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue, η οποία έχει επίσης ερευνήσει τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς όμως να συμμετέχει η ίδια στη νέα μελέτη.

Παρ’ όλα αυτά δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί αν τα τεχνητά γλυκαντικά πραγματικά προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στον οργανισμό. Για παράδειγμα, τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο τεχνητά γλυκαντικά πιθανώς καταναλώνουν και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία ή καρδιακά προβλήματα. Γι΄ αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και μακροχρόνια μελέτη επάνω στο ζήτημα.

Δείτε επίσης
Τα light αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Όλη η γλύκα, χωρίς ζάχαρη: Τα πιο γνωστά υποκατάστατα