Οι έρευνες για την δράση του αλκοόλ στην υγεία ενδεχομένως υποτιμούν τους κινδύνους της πρόσληψης αλκοόλ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Σύμφωνα με την έρευνα παρότι οι μελέτες κοόρτης – το είδος των μελετών παρατήρησης που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των κινδύνων αλλά και των ωφελειών για την υγεία – μερικές φορές καταδεικνύουν οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τείνουν να βασίζονται στην εγγραφή ατόμων άνω των 50 ετών. Η μελέτη ανθρώπων σε αυτό το όριο ηλικίας ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει όλους εκείνους που έχουν ήδη πεθάνει πριν την ηλικία των 50 ετών, εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ.

«Για να το πούμε απλά, οι πεθαμένοι δεν μπορούν να εγγραφούν σε μια μελέτη» γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης επικεφαλής των οποίων είναι ο Δρ. Timothy Naimi από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης. «Εκείνοι που είναι συστηματικοί πότες στα 50 τους θεωρούνται «επιβιώσαντες» της συνήθειάς τους, οι οποίοι αρχικά μάλλον ήταν και πιο υγιείς ή είχαν πιο ασφαλείς συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ συγκριτικά με τους άλλους» εξηγεί ο Δρ. Naimi.

Βάσει των στοιχείων της μελέτης περισσότερο από το 40% των θανάτων εξαιτίας του αλκοόλ συμβαίνουν πριν την ηλικία των 50 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότερες τρέχουσες μελέτες υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού. Επιπλέον η τρέχουσα έρευνα καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις μελέτες δεν είναι αντιπροσωπευτικοί όλων των ατόμων που ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ.

Διαβάστε περισσότερα στο Ygeiamou