Η βρώμη μπορεί να αποτελεί κατά κάποιον τρόπο «new entry» στην κουζίνα μας, ωστόσο είναι γνωστή από πολύ παλιά.

Η περιοχή προέλευσης της βρώμης βρίσκεται στην Μ. Ασία, απ’ όπου στην πορεία εξαπλώθηκε στη Δύση γύρω στο 1500 π.Χ. Για πολλούς αιώνες η βρώμη θεωρούνταν «κατώτερο» είδος δημητριακού (σε σχέση με το σιτάρι, την σίκαλη ή το κριθάρι) και την χρησιμοποιούσαν μόνο για ζωοτροφή. Στα μέσα του 19ου αιώνα, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς το 1877 που δημιουργήθηκε η γνωστή μάρκα Κουάκερ!

Στη χώρα μας οι συνταγές με βρώμη πρόσφατα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην καθημερινότητά μας και για αυτό οι γνώσεις μας πάνω στη βρώμη είναι κάπως περιορισμένες.

Ωστόσο, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Το πολύτιμο αυτό δημητριακό, βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και όχι τυχαία. ( Βρείτε εδώ όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη βρώμη στη διατροφή σας).

Εμείς εδώ θα σταθούμε κυρίως στα είδη βρώμης που ανακαλύψαμε πως υπάρχουν και που δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εφτά!

Πλιγούρι βρώμης: Το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα θρεπτικο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@theglassisalwaysgreener) on


Νιφάδες βρώμης: Η πιο συνηθισμένη μορφή βρώμης που θα βρείτε είναι οι νιφάδες βρώμης. Οι νιφάδες βρώμης αναφέρονται ακόμη και ως ντεμοντέ ή κανονική βρώμη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ABUJA FOODS & YOGURT (@nadafoodz) on

Πίτουρο βρώμης: Το πίτουρο της βρώμης το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.

Ολόκληροι κόκκοι βρώμης:
Οι κόκκοι αυτοί έχουν υποβληθεί σ’ ελάχιστη επεξεργασία και μόνο η εξωτερική φλούδα τους έχει αφαιρεθεί.

Ξεφλουδισμένη βρώμη: 
Αυτοί είναι κόκκοι βρώμης που βράζουν στον ατμό, παίρνουν κυματιστή μορφή και ξεφλουδίζονται, έτσι, ώστε να μαγειρευτούν γρήγορα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plantain Yam Oat flour Ofada (@dolahfoods) on

Aλεύρι βρώμης:
Το αλεύρι βρώμης είναι απλώς βρώμη ολικής αλέσεως, που αλέθεται σε λεπτή σκόνη. Το αλεύρι βρώμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες, αλλά και να φτιάξετε ψωμί.

Σκωτσέζικη βρώμη:
Η βρώμη της Σκωτίας είναι βρώμη που έχει αλεσθεί, σχεδόν σε σκόνη.

Διαβάστε επίσης:
Πόσα γνωρίζετε για τη μαύρη κινόα;

Breadfruit: Το άγνωστο εξωτικό φρούτο που θεωρείται το νέο superfood

Τι είναι η ταπιόκα και πώς να τη χρησιμοποιήσεις