Από τα ροφήματα αμυγδάλου έως και την κρέμα από κάσιους, επιτέλους οι ξηροί καρποί παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Ωστόσο, οι καρποί macadamia (ή μακαντάμια/μακαδάμια στα ελληνικά) ακόμα στέκονται στο παρασκήνιο και περιμένουν υπομονετικά, παρόλο που είναι γεμάτα ευεργετικές ιδιότητες και θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμοι για τον οργανισμό, όμως παραμένουν κάπως δυσεύρετοι και πιο ακριβοί από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

Η καλλιέργειά τους γίνεται στις ΗΠΑ και κυρίως στη Χαβάη. Η καταγωγή τους είναι από την Αυστραλία και καλλιεργούνται επίσης και στη Λατινική Αμερική, την Κεντρική Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία και την Ασία.

Οι κυριότεροι λόγοι να τους εντάξεις στη διατροφή σου
Όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, οι macadamia είναι γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία και έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της πέψης, της συνολικής καρδιακής λειτουργίας αλλά και την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Είναι γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία
Μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες. Για παράδειγμα, μόλις 28γραμμ. «κρύβουν» 204 θερμίδες. Όμως, μην σας φοβίζουν οι θερμίδες, καθώς έχουν και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Διαθέτουν καλά λιπαρά, μεταλλικά στοιχεία, μαγνήσιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη Β6. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην καρδιακή υγεία και μπορούν να χαμηλώσουν την κακή χοληστερίνη, εφόσον είναι μέρος μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Βοηθούν στην καλύτερη υγεία του εντέρου
Γι’ αυτό ευθύνονται οι φυτικές ίνες που είναι το «κλειδί» για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Όπως και στους περισσότερους ξηρούς καρπούς, οι διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν ως προβιοτικά και βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων. Τα καλά εντερικά βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα που βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών και να προστατεύουν το έντερο από παθήσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Βοηθούν στη μείωση του βάρους
Μπορεί να είναι πλούσιοι θερμιδικά, όμως βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της μεγάλης ποσότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο μαζί, δίνουν την αίσθηση του κορεσμού γρηγορότερα και έτσι, μπορεί να μειωθούν οι ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε.

Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Χρειάζεστε μόλις μία χούφτα την ημέρα για να πάρετε όλα τα οφέλη από τα macadamia. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να συνδέουν την κατανάλωσή τους με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, όμως η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθούν τη συγκέντρωση και το λεγόμενο brain power. Συγκεκριμένα, μία έρευνα στη Νότια Κορέα ανέφερε πως τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς ως σνακ, είχαν καλύτερη απόδοση σε διαγωνίσματα.

Είναι πολύ νόστιμα και εύκολα να τα εντάξεις στη διατροφή σου
Τους καρπούς macadamia μπορείτε να τους βρείτε σε ενημερωμένες κάβες και μεγάλα καταστήματα με ξηρούς καρπούς.

Η καλύτερη μορφή είναι η ωμή. Ωστόσο οι ψημένοι είναι μία καλή και υγιεινή εναλλακτική. Όσο γευστικοί κι αν είναι, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τη μία μικρή χούφτα ημερησίως καθώς ένα φλιτζάνι με macadamia μπορεί να φτάσει ακόμα και 900 θερμίδες.

Οι macadamia στην κουζίνα σας
Μπορείτε να τους γαρνίρετε σε σούπες, να πάρουν τη θέση των κρουτόν σε σαλάτες, ακόμα και να τους καταναλώσετε ωμούς.
Μία άλλη, γευστική, εκδοχή είναι το βούτυρο από macadamia. Όπως ακριβώς και το φιστικοβούτυρο μπορεί να γίνει άλειμμα σε ψωμί, κράκερ, ή να προστεθεί στο πρωινό. Για τους λάτρεις των γλυκών, τότε μπορούν να προστεθούν σε cookies, ή σε άλλες συνταγές με ξηρούς καρπούς. Bonus tip: Ταιριάζουν τέλεια με cranberries.

Διαβάστε ακόμα

Τα νέα «βρώμικα», η μόδα των «free» και τα ινσταγκραμικά πιάτα του σήμερα

Κόκκινα μύρτιλλα, αλλιώς lingonberries: To superfood που καταπολεμά το λίπος

8 superfoods που βρίσκονται στα ράφια κάθε σούπερ μάρκετ (και συχνά προσπερνάμε)