Το avocado toast, ή φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο εκτός από άκρως ινσταγκραμικό, είναι και ένα από τα πιο ευέλικτα πιάτα, καθώς μπορεί κανείς να το απολαύσει για πρωινό, brunch, ελαφρύ γεύμα στο γραφείο, απογευματινό σνακ ή γρήγορο βραδινό. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία και ιδέες από το Olivemagazine.gr

Η βασική «συνταγή»:
Κόβουμε ένα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και ξεχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Σε ένα μπολ λιώνουμε το αβοκάντο πιέζοντας με ένα πιρούνι. Στίβουμε πάνω του λίγο λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Στο μεταξύ φρυγανίζουμε κάμποσες φέτες ψωμιού και προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

Οι αγαπημένες μας παραλλαγές:

Η πιο απλή:
Μπορείς να απολαύσεις το λιωμένο αβοκάντο σκέτο πάνω στο ψωμί σου ή να τού προσθέσεις λίγη ντοματούλα και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Η brunch-αρική:
Κλασικό και αγαπημένο πιάτο για brunch, avocado toast με αβγό ποσέ ή τηγανητό από πάνω και κομματάκια τηγανητού μπέικον!

Η light:
Για εσένα που αγαπάς την υγιεινή διατροφή, σού προτείνουμε να προσθέσεις πάνω από το avocado toast σου μια φέτα καπνιστού σολομού και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Bonus πόντοι εάν επιλέξεις ψωμάκι ολικής.

Η ιταλική:
Για το πιο καλοκαιρινό avocado toast ever πρόσθεσε φρέσκα ντοματίνια και σπιτικό πέστο. Γιαμ!

Η ελληνική:
Φτιάξε ένα avocado toast με γεύση χωριάτικης σαλάτας, προσθέτοντας ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές και θρυμματισμένη φέτα.

Η δροσερή:
Για το πιο δροσερό πιάτο που έχεις δοκιμάσει ποτέ, πρόσθεσε φέτες αγγουριού και φύτρες φασολιών.

Η γκουρμέ:
Ποιος είπε ότι ένα τόσο εύκολο πιάτο δεν μπορεί να γίνει εκλεπτυσμένο; Πρόσθεσε ψιλοκομμένες φράουλες, θρυμματισμένο blue cheese και κρέμα βαλσάμικου. Voilà!

Γιατί το αγαπάμε:
Το ψωμί σαν υδατάνθρακας χαρίζει σπουδαία ενέργεια και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών εάν επιλέξεις κάποιο ολικής. Το αβοκάντο από την άλλη, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή μας σε όλες τις ηλικίες. Λόγω, όμως, των πολλών θερμίδων που κουβαλά (τα 150 γραμμάρια περιέχουν περίπου 235 θερμίδες!) έχει πολλάκις ενοχοποιηθεί, αν και τα λιπαρά του είναι αυτό που λέμε «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν μάλιστα στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού. Χάρη σε όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το αβοκάντο είναι πραγματική υπερτροφή, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό μας σύστημα, μειώνει την υπέρταση, έχει αντικαρκινική δράση, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, κ.α.