Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι το κόκκινο και το λευκό κρέας έχουν την ίδια επίδραση στην LDL, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη.

Η μελέτη σύγκρινε τα επίπεδα χοληστερίνης μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυτά όσων ακολουθούσαν διατροφή με σχεδόν ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης προερχόμενης από λευκό κρέας αλλά και φυτικές πηγές. Επίσης, στη μελέτη διερευνήθηκε αν τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών σε κάθε δίαιτα. Συμμετείχαν 113 υγιείς άντρες ηλικίας 21-65 ετών καθένας από τους οποίους επιλέχθηκε τυχαία για να ακολουθήσει μία δίαιτα υψηλή ή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Στη συνέχεια, για 4 εβδομάδες κατανάλωσαν πρωτεΐνες προερχόμενες από διάφορες πηγές, φυτικές και μη. Όλα τα τρόφιμα-εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά- που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης παρέχονταν από την ερευνητική ομάδα. Για να μειωθούν οι πιθανότητες επίδρασης άλλων παραγόντων στα επίπεδα χοληστερίνης, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τις βασικές δραστηριότητές τους απέχοντας επίσης από το αλκοόλ. Επίσης, τους συμβούλεψαν να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό βάρος τους κατά την περίοδο της μελέτης προσαρμόζοντας την θερμιδική τους πρόσληψη στις περιπτώσεις που παρατηρούσαν μεταβολή του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα επίπεδα LDL χοληστερίνης ήταν υψηλότερα σε όσους ακολουθούσαν δίαιτες με κόκκινο και λευκό κρέας συγκριτικά με αυτούς στων οποίων τη διατροφή οι πηγές πρωτεΐνης ήταν φυτικής προέλευσης. Το αποτέλεσμα δεν εξαρτήθηκε από το αν η κάθε δίαιτα ήταν υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι αυτές που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία ήταν πιο επιβλαβείς στα επίπεδα LDL χοληστερίνης. Σημειώνεται ότι η HDL ή αλλιώς «καλή» χοληστερίνη, δεν επηρεάστηκε από τις πηγές πρωτεΐνης.

Τα συμπεράσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα είχε και αρκετούς περιορισμούς. Κατ’ αρχάς, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός και η διάρκεια μικρή (μόνο 16 εβδομάδες). Επίσης, στη μελέτη δεν συμπεριέλαβαν επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα ή μπέικο τα οποία είναι γνωστά ως επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς, ή κρέας από βοοειδή που έχουν τραφεί με χορτάρι, το οποίο θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή κόκκινου κρέατος.