Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά, υποστηρίζει νέα ελληνική έρευνα, εκτός και αν συνδέεται με την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία περισσοτέρων από 2.000 ενηλίκων Ελλήνων, σε βάθος τουλάχιστον 10 χρόνων. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή, αλλά παράλληλα καταναλώνουν γλυκά, πλήρη δημητριακά, χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη καθώς και άλλες λίγο – πολύ ανθυγιεινές τροφές, δεν έχουν κάποιο πρόσθετο όφελος για την καρδιά τους, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους. Για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήταν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή βέβαια, το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.

Σημειώνεται ότι διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο στις διατροφικές συνήθειες τους, όσο και στον σχετικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γενικά, οι άνδρες στην Ελλάδα τρώνε πιο αραιά μέσα στη μέρα (κατά μέσο όρο 3 φορές), ενώ οι γυναίκες συχνότερα (4-5 πέντε φορές). Επιπλέον, οι γυναίκες εμφανίζουν πιο μεγάλη σε σχέση με τους άνδρες αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όταν κάνουν φυτοφαγική αλλά παράλληλα ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και πιο μεγάλη μείωση του κινδύνου, όταν ακολουθούν με συνέπεια μια υγιεινή φυτοφαγία. Αυτό, κατά τον Δ. Παναγιωτάκο, σημαίνει ότι το «τσιμπολόγημα» στις γυναίκες, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, αρκεί να αφορά υγιεινές τροφές.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό να ακολουθεί κανείς απλώς μια φυτοφαγική διατροφή, προκειμένου να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι σημαντικό να εστιάσει σε συγκεκριμένες υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, για να δει όφελος από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκος. «Ακόμη και μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ιδίως των λιγότερο υγιεινών, όπως τα κατεργασμένα προϊόντα κρέατος, συνοδευόμενη από μια αύξηση στις υγιεινές φυτικές τροφές, μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Τα καρύδια κάνουν καλό στην καρδιά και όχι μόνο!

Οι τροφές που απειλούν την καρδιά μας

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο