Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά ότι το πιάτο μας πρέπει να είναι πολύχρωμο και να φροντίζουμε να τρώμε καθημερινά «τα χρώματα του ουράνιου τόξου». Τι σημαίνει αυτό; Και γιατί είναι σημαντικό για τη διατροφή και την υγεία μας;

Σύμφωνα πάντως με τους διατροφολόγους «τα χρώματα του ουράνιου τόξου» είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε περισσότερη υγεία και ευεξία στη ζωή μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινές τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως η ποικιλία και οι εναλλαγές είναι επίσης σημαντικές. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται «φυτοθρεπτικά συστατικά» οι οποίες τα διαφοροποιούν και τους δίνουν το όμορφο χρώμα, τις ξεχωριστές γεύσεις και αρώματά τους.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ένα ευρύ φάσμα και περιέχονται σε διάφορες ποσότητες γι’ αυτό και έχουμε τόσο διαφορετικά χρώματα και αρώματα στα φρούτα και τα τα λαχανικά. Κι ενώ πολλά από αυτά είναι πηγή πολλών τέτοιων συστατικών, κάποια άλλα περιέχουν μικρές ποσότητες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν γίνει για τα πολλαπλά οφέλη των πολύχρωμων φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η μείωση των φλεγμονών.

Η απλή επιλογή μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία χρωμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε όλο το φάσμα αυτών των ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Ποια τρόφιμα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά;
Η απάντηση είναι: Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα βότανα και τα μπαχαρικά και το τσάι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες φυτοθρεπτικά συστατικά και το καθένα δίνει ξεχωριστές ιδιότητες στα τρόφιμα.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά:

Το κόκκινο χρώμα: μήλα, ντομάτες, κεράσια, ρόδι, καρπούζι, σμέουρα
Οι τροφές με κόκκινο χρώμα περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο (στις ντομάτες), ανθοκυανίνες (κόκκινα μούρα), ελλαγικό οξύ (φράουλες, σμέουρα) και ασταξανθίνη (σολομός, γαρίδες).

Το πορτοκαλί: πεπόνι, πορτοκάλια, καρότα, ροδάκινα, γλυκοπατάτα, μπανάνα, ανανάς
Οι τροφές με κόκκινο χρώμα περιέχουν β-καροτένιο το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, όπου υποστηρίζει την υγεία των ματιών και βοηθά στην παραγωγή ορμονών.

Το μπλε: βατόμουρα, σταφύλια, μελιτζάνα, κόκκινο κρεμμύδι, βατόμουρα, παντζάρια
Οι μπλε τροφές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία μπορεί να έχουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Το πράσινο: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σπανάκι, ακτινίδιο, αβοκάντο, αγγούρι
Οι πράσινες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε «χλωροφύλλη» και παρέχουν μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όπως το λάχανο και το σπανάκι, μπορεί να είναι ευεργετικά και στην πρόληψη και επιβράδυνση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το λευκό: κουνουπίδι, σκόρδο, λευκά φασόλια, λευκά κρεμμύδια, μανιτάρια
Οι τροφές με λευκό χρώμα είναι πλούσιες σε ανθοξανθίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο Θυμηθείτε, ακόμη και μέσα σε μια ομάδα χρωμάτων, τα τρόφιμα έχουν διαφορετικά επίπεδα φυτοθρεπτικών συστατικών, οπότε είναι σημαντικό να αναζητάτε ποικιλία. Μερικά από τα αγαπημένα μου:

Καιρός λοιπόν να βάλουμε περισσότερο χρώμα στη διατροφή μας και να δημιουργήσουμε υπέροχα πιάτα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Αναζητήστε πολύχρωμες συνταγές στο Olivemagazine.gr

Δείτε επίσης:

10 συμβουλές διατροφής για μια καλύτερη ζωή

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής για παιδιά

Ένα φλιτζάνι από αυτό το φρούτο την ημέρα κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

 

Το άρθρο της εβδομάδας