Το ψάρι δεν κάνει καλό μόνο στην όραση, αλλά έχει και άλλα οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συχνή κατανάλωση του μειώνει ακόμη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Στην έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό ταμείο έρευνας για τον καρκίνο (World Cancer Research Fund – WCRF) και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Gastroenterology and Hepatology», η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων. Από αυτούς, οι 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου στα επόμενα 15 χρόνια από τότε που διεξήχθη η έρευνα. Βρήκαν λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν έτρωγαν 359,1γρ. ψάρι την εβδομάδα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερα από 63,49γρ.. Παράλληλα, όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9γρ. λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομό, τόνο και σαρδέλες) κάθε εβδομάδα μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως ω-3, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές. Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.