Οι ξύλινες κουτάλες δεν λείπουν σχεδόν από καμία κουζίνα. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί θα πρέπει να γίνουν ο Νο 1 βοηθός μας στα καθημερινά μαγειρέματα.

Στο παρελθόν σας είχαμε πει ότι πρέπει να δοκιμάζετε πάντα τα φαγητά όσο μαγειρεύονται, χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα, καθώς δεν διατηρεί το φαγητό τόσο καυτό όσο μία μεταλλική κουτάλα, συνεπώς είναι πιο ασφαλής επιλογή. Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη από τη χρήση της, που αξίζει να τα γνωρίζουμε.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε με όξινα τρόφιμα
Έχει τύχει να δοκιμάσετε ποτέ σάλτσα ντομάτας με μεταλλική κουτάλα και να σας φανεί ότι έχει μία περίεργη μεταλλική γεύση; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεταλλικά σκεύη αντιδρούν όταν έρχονται σε επαφή με όξινα τρόφιμα, δίνοντας τους μια μεταλλική επίγευση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο όταν μαγειρεύουμε φαγητά με όξινα υλικά, όπως ντομάτα ή ξίδι, να δοκιμάζουμε με ξύλινη κουτάλα.

Είναι ανθεκτική στη θερμότητα
Σε αντίθεση με τις μεταλικές κουτάλες, οι ξύλινες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ξεχάσουμε μία κουτάλα μέσα σε κατσαρόλα που βράζει, δεν φοβόμαστε ότι θα κάψουμε το χέρι μας πιάνοντας τη λαβή της.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει να κάνει με τη τη θερμότητα, είναι ότι μία ξύλινη κουτάλα δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ξαφνικά τη θερμοκρασία αυτού που μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα, όταν κάποιος φτιάχνει σάλτσα καραμέλας, μια γρήγορη αλλαγή στη θερμοκρασία θα μπορούσε να κάνει τη ζάχαρη να κρυσταλλώσει.

Δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες
Οι πλαστικές σπάτουλες και τα μεταλλικά σκεύη μπορεί με την πάροδο του χρόνου και τη φθορά να αφήσουν μικρά κομμάτια από το υλικό τους μέσα στο φαγητό. Αντιθέτως, η ξύλινη κουτάλα φτιάχνεται από φυσικό υλικό και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει χημικές ουσίες στο φαγητό, ακόμη και όταν αρχίσει να φθείρεται.

Μικρόβια και βακτήρια δεν αναπτύσσονται γρήγορα στην επιφάνεια της
Μελέτες έχουν δείξει ότι, παρά το γεγονός πως το ξύλο είναι πορώδες υλικό και συγκρατεί το νερό, τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται σε ξύλινες επιφάνειες και τελικά πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Το πλαστικό από την άλλη, παρέχει στα βακτήρια ένα περιβάλλον ευνοϊκό για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καθαρίζουμε προσεκτικά και την ξύλινη κουτάλα, με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Επίσης, είναι σημαντικό να την αφήνουμε να στεγνώνει καλά, πριν την βάλουμε μέσα στο συρτάρι.

Είναι το ιδανικό εξάρτημα όταν φτιάχνουμε μαρμελάδες και τουρσιά
Όντας ανθεκτική στη θερμότητα -όπως αναφέραμε παραπάνω- και έχοντας την ιδιότητα να μην επηρεάζει τη γεύση των τροφών με τα οποία έρχεται σε επαφή, η ξύλινη κουτάλα είναι το καλύτερο σκεύος να χρησιμοποιούμε όταν φτιάχνουμε φαγητά που προορίζονται να μπουν σε βάζο, όπως σάλτσες, τουρσιά, αλλά και μαρμελάδες.

Είναι ανθεκτική
Η ξύλινη κουτάλα είναι κατασκευασμένη για να διαρκεί. Δεδομένου ότι φτιάχνεται από ένα συμπαγές κομμάτι ξύλου, δύσκολα σπάει. Είναι επίσης πολύ εύκολο να καθαριστεί.

Είναι ευέλικτη
Η ξύλινη κουτάλα μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις στην κουζίνα. Τη χρησιμοποιούμε για να ανακατέψουμε το φαγητό που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι, αλλά μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιοήσουμε όταν ανακατεύουμε ένα μείγμα για κέικ που δεν θέλει μίξερ, για να ενσωματώσουμε μαρέγκα σε κάποιο μείγμα ή για να ανακατέψουμε ένα… κοκτέιλ.

Δεν αφήνει σημάδια στα μαγειρικά σκεύη
Όταν ανακατεύετε φαγητό στην κατσαρόλα ή στο αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας μεταλλικές κουτάλες, μπορεί να τα γρατζουνίσετε. Οι ξύλινες κουτάλες, από την άλλη, είναι πιο μαλακές, με άκρα που δεν είναι αιχμηρά και δεν αφήνουν σημάδια στα σκεύη.

Είναι φιλική προς το περιβάλλον
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ξύλινη κουτάλα φτιάχνεται από φυσικό υλικό, που δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως τα πλαστικά και μεταλλικά σκεύη. Στην κατασκευή της επίσης δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες και όταν τελικά πρέπει να πεταχθεί, θα αποσυντεθεί φυσικά.

Είναι σχεδιασμένη με γνώμονα την ευκολία και την άνεση μας
Η ανθεκτική και παχιά λαβή της ξύλινης κουτάλας μάς βοηθά να την κρατάμε σταθερά. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της ταιριάζει άνετα στα χέρια μας, κάνοντας πιο εύκολους τους ελιγμούς όταν μαγειρεύουμε στην κουζίνα.

Δείτε επίσης:
Το κόλπο με την ξύλινη κουτάλα και τα ζυμαρικά που βράζουν

Το viral κόλπο για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τις ξύλινες κουτάλες

10 tips για να λειτουργεί η κουζίνα σας άψογα, σαν εστιατορίου

Το άρθρο της εβδομάδας