Απλές ιδέες για να δώσουμε γεύση, ένταση και ενδιαφέρουσες υφές στη σαλάτα μας. Γιατί, δεν είναι ανάγκη να τρώμε πάντα χωριάτικη (αν και την αγαπάμε, εννοείται) ή μια απλή μαρουλοσαλάτα. Τεχνικές, ιδιαίτερα υλικά, και πρωτότυπα ντρέσινγκ είναι μόνο κάποιες από τις νόστιμες λύσεις που αναβαθμίζουν τη σαλάτα, που δεν πρέπει ποτέ να λείπει από κανένα γεύμα ή τραπέζι.

1. Ξεκινάμε από τα βασικά
Καλά και τα γύρω γύρω, αλλά πρώτα πρέπει να ασχοληθούμε με τη βάση της σαλάτας μας. Και αυτή η βάση πρέπει να είναι φρέσκια και δροσερή. Ένα τραγανό μαρούλι λιτλ τζεμ (little gem), ένα ελαφρώς πικρό ραντίτσιο η ένα τρυφερό μαρούλι, είναι πάντα καλές επιλογές. Τα φρέσκα μυρωδικά, όπως είναι η μέντα, ο βασιλικός, ο κόλιαντρος, ο μαϊντανός και ο άνηθος, είναι και αυτά πάντα ένα μεγάλο γευστικό συν.

2. Τα πλένουμε με τον σωστό τρόπο
Αντί να αφήνουμε τα λαχανικά μας να μουλιάζουν στο νερό, είναι πολύ καλύτερο να τα ξεπλένουμε προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο νερό.

3. Αλάτι, για πιο μαλακά λαχανικά
Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το τραγανό λάχανο σε πλούσια βάση για πικάντικη σαλάτα, η οποία θα μπορέσει να απορροφήσει το ντρέσινγκ; Το μυστικό είναι το αλάτι. Πασπαλίζουμε και κάνουμε ένα καλό μασάζ στο τραγανό λαχανικό μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κέιλ.

4. Τα ωμά συστατικά θέλουν για παρέα και κάτι ψημένο
Μια χαρά είναι και οι σαλάτες που έχουν μόνο φρέσκα και ωμά λαχανικά, όμως, αν νιώθετε ότι δεν σας καλύπτουν μπορείτε να προσθέσετε συστατικά που έχουν ψηθεί είτε στον φούρνο είτε στο γκριλ είτε έχουν γίνει πίκλα.
Ιδέες

Στον φούρνο: συνδυάζουμε τις ωμές πρασινάδες με ψητά καρότα, μανιτάρια, μπρόκολο, παντζάρια, ραπανάκια, ακόμη και χουρμάδες!

Στο γκριλ: τα πιο τραγανά και σκληρά πράσινα, όπως είναι το κέιλ, το μαρούλι ρομάνα, το ραντίτσιο, τα οποία αντέχουν τη θερμότητα και δεν μαραίνονται, αλλά ψήνονται.

Πίκλες: Πιπεριές τσίλι, αγγουράκια, κόκκινα κρεμμύδια, μανιτάρια και ραβέντι, είναι μόνο κάποιες από τις νόστιμες επιλογές που θα δώσουν χαρακτήρα στη σαλάτα μας. Η άρμη από το βαζάκι, δίνει ακόμη περισσότερη νοστιμιά, αν χρησιμοποιηθεί και στο ντρέσινγκ της σαλάτας.

5. Όλα είναι θέμα ισορροπίας όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην υφή
Κάθε υλικό που προσθέτουμε στη σαλάτα θα πρέπει να κάνει και τη διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά. Αν η σαλάτα περιέχει κυρίως τραγανά υλικά, τότε προσθέτουμε κάτι μαλακό. Αν έχει υλικά με πιο γλυκιά γεύση, προσθέτουμε κάτι ξινό, πικρό ή αλμυρό. Νομίζω, πιάσαμε το νόημα.

6. Κρουτόν, και όχι μόνο
Τα κρουτόν δίνουν και γεύση και την απαραίτητη τραγανότητα που μπορεί να λείπει από μία σαλάτα. Εκτός των κλασικών επιλογών, με μυρωδικά, σκόρδο, ή και σκέτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τραγανά τρίμματα ψωμιού, τριμμένο «παστέλι» από σουσάμι και σπόρους, ακόμη και κομμάτια από τραγανή πέτσα κοτόπουλου. Στον συνδυασμό τώρα, τα πιο τραγανά κρουτόν ταιριάζουν και με τα πιο τραγανά λαχανικά, και πάει λέγοντας.

7. Καβουρντισμένοι ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, και ταιριάζουν και ωμοί στις σαλάτες μας, όμως, όταν είναι καβουρντισμένοι, πάνε τη συνταγή σε άλλο λέβελ. Αρωματικοί, βουτυράτοι και πλούσιοι, ταιριάζουν και αναδεικνύουν κάθε σαλάτα. Βάζουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι ξηρό καρπό της επιλογής μας, μαζί με 2 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο και ½ κουτ. γλυκού αλάτι. Ψήνουμε στους 160°C μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να σκουρύνουν σε χρώμα.

Ενδεικτικοί χρόνοι
Καρύδια: 9 λεπτά
Φιστίκια Αιγίνης: 9 λεπτά
Κάσιους: 9 λεπτά
Φουντούκια: 17 λεπτά

8. Τραγανά και τα ντρέσινγκ
Για να πάει το τραγανό στοιχείο (οι καβουρντισμένοι ξηροί καρποί για παράδειγμα) σε όλη τη σαλάτα και να μοιραστεί ομοιόμορφα, το προσθέτουμε κομμένο μέσα στο ντρέσινγκ. Τα έλαιά του, θα το κάνουν και πιο νόστιμο.

9. Μερικοί το προτιμούν… κρύο (κυρίως οι ρίζες και οι βολβοί)
Αν μέσα στα υλικά της σαλάτας μας έχουμε ρίζες και βολβούς, και θέλουμε να παραμείνουν τραγανά, τα κάνουμε ένα μπανάκι μέσα σε νερό με παγάκια. Αντί να ξεραθούν, θα γίνουν ακόμη πιο τραγανά όσο μουλιάζουν στο παγωμένο νερό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε ακόμη κι 6 ώρες πριν το σερβίρισμα της σαλάτας.

10. Η νέα εποχή στις βινεγκρέτ
Συνήθως, βάζουμε 3 μέρη από λιπαρή ουσία και 1 μέρος από κάτι όξινο. Πλέον, μπορούμε να αλλάξουμε και να τουμπάρουμε τις ισορροπίες για μεγαλύτερες εντάξεις, οξύτητες και δυνατές γεύσεις. 2 μέρη από λιπαρή ουσία λοιπόν, και 1 από κάτι όξινο.

Μερικές ιδέες
Γιαούρτι, μοσχολέμονο, χαρίσα
Μαγιονέζα, ρυζόξιδο, πάστα τσίλι, τριμμένο σκόρδο
Ε.π. ελαιόλαδο, μηλόξιφο, σιρόπι σφενδάμου
Ε.π. ελαιόλαδο, ρυζόξιδο, πάστα μισό και τριμμένο τζίντζερ

11. Θες γεύση; Πιες ξίδι-α
Αναμειγνύουμε διαφορετικά ξίδια στο ίδιο ντρέσινγκ. Το βαλσαμικό δίνει γλύκα, ενώ άλλα, όπως το μηλόξιδο, ένταση και οξύτητα. Αν τα ανακατέψουμε, θα έχουμε μια γεύση με περισσότερα επίπεδα και βάθος. Αυτός ήταν ένας τυχαίος συνδυασμός. Μπορούμε με αυτό στο μυαλό μας να πειραματιστούμε. Όμως, για να μην το παρακάνουμε με την ένταση, καλό θα είναι να προσθέσουμε και λίγο νερό στο ντρέσινγκ. Αυτό, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο οξύτητας.

12. Τρίβουμε για το γαρνίρισμα
Αν χρησιμοποιήσουμε ψιλό τρίφτη, μπορούμε να μετατρέψουμε πολλά υλικά σε νόστιμη σκόνη που κολλά πάνω στα φύλλα της σαλάτας και προσδίδει ακόμη μία υφή, και-τι άλλο, φυσικά;- γεύση. Μπορούμε να τρίψουμε ένα καλά βρασμένο αυγό, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, κάποιο σκληρό τυρί, ξύσμα από εσπεριδοειδή, ακόμη κι αυγοτάραχο.

13. Επειδή, πρώτα, χορταίνει το μάτι…
Κανείς δεν θέλει μια σαλάτα που θα μοιάζει μαραμένη. Για να μείνουν οι πρασινάδες γυαλιστερές, σαν φρεσκοκομμένες:

Xρησιμοποιούμε για τη σαλάτα μας ένα αρκετά μεγάλο μπολ. Κατά 25% μεγαλύτερο από τον χώρο που χρειάζονται τα υλικά της σαλάτας.

Δεν πετάμε τα υλικά όλα μαζί μέσα στο σκεύος. Προσθέτουμε τελευταία τα υλικά που γλιστράνε εύκολα στον πάτο του μπολ, όπως είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ή που εύκολα «μουλιάζουν», όπως είναι το αβοκάντο και τα βραστά αυγά.

Τέλος, το καλύτερο εργαλείο για να μεταχειριστούμε τις πρασινάδες χωρίς να τραυματιστούν είναι τα χέρια μας. Τα πλένουμε πολύ καλά ή φοράμε γάντια, και κόβουμε και ανακατεύουμε τα σαλατικά μας με το χέρι.

14. Ποια είναι λοιπόν η σωστή σειρά;
Πρώτες μπαίνουν στο μπολ οι πρασινάδες. Ραντίζουμε με το ντρέσινγκ γύρω γύρω στα τοιχώματα του μπολ. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Δείτε επίσης:

Ζεστές σαλάτες με όσπρια

Mακαρονοσαλάτες: 8 συνταγές για λάτρεις των ζυμαρικών

20+1 σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσετε!