Στο ντουλάπι της κουζίνες μας όλοι έχουμε εκτός από ελαιόλαδο και φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά. Βρήκαμε δύο τρόπους χρήσης τους εκτός της μαγειρικής.

Τα φυτικά έλαια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τηγάνισμα αφού έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη θερμοκρασία από το ελαιόλαδο, γι’ αυτό και είναι ιδανικά για τηγάνισμα, ενώ χρησιμοποιούνται σε συνταγές αλμυρών εδεσμάτων αλλά και σε γλυκίσματα. Αν ωστόσο ξεχάστηκε σε κάποιο ντουλάπι ένα μπουκάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα -μερικούς μήνες ή και χρόνο- αντί να το πετάξετε, σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο και διαφορετικά;

Γυαλίστε τους μεντεσέδες
Αν η πόρτα σας τρίζει, μπορείτε να διορθώσετε αυτή την ενοχλητική κατάσταση απλά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με λίγο φυτικό λάδι. Αλείφετε με το βαμβάκι την επιφάνεια και από τις δύο πλευρές και ανοιγοκλείνετε μερικές φορές την πόρτα. Αν ακόμα τρίζει, βγάζετε την πόρτα, λαδώνετε ξανά, την ξαναβάζετε, ανοιγοκλείνετε και τέρμα το τρίξιμο!

Γυάλισμα μαντεμένιων τηγανιών
Τα μαντεμένια τηγάνια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση, το καθάρισμα και την αποθηκευσήκευσή τους για να μην καταστραφούν. Το ίδιο ισχύει και για τα αντικολλητικά σκεύη. Όταν παρατηρήσετε ότι το φαγητό αρχίζει και κολλάει κατά το μαγείρεμα στο σκεύος, δοκιμάστε, αφού το καθαρίσετε προσεκτικά, να αλείψετε την εσωτερική του επιφάνεια με φυτικό λάδι χρησιμοποιώντας μια μαλακή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια βάλτε το στο φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία για 1 ώρα, μετά αφήστε το να κρυώσει, σκουπίστε το και είναι έτοιμο.

Αντίστοιχα πρακτικό για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και το ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης

Κατάψυξη: Τα λάθη που κάνεις και δεν μπορείς να την τακτοποιήσεις

3 χρήσεις που δεν περίμενες ότι κάνει το σύρμα της κουζίνας

Τι να βάλεις μέσα στο δοχείο της ζάχαρης για να μην κρυσταλλώσει