Ό,τι ισχύει για όλη την κουζίνα ισχύει για το ψυγείο και την κατάψυξη, όλα δηλαδή πρέπει να είναι οργανωμένα σωστά. Για να εξοικονομείτε λοιπόν χώρο -και χρήμα- σάς δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Η έλλειψη οργάνωσης στην κατάψυξη συνεπάγεται πολλά όπως κατανάλωση επιπλέον ενέργειας (όταν την παραφορτώνετε), σπατάλη τροφίμων (όταν ξεχνάτε τρόφιμα χωρίς ετικέτες και μετά καταλήγουν στα σκουπίδια), καταστροφή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (όταν καταψύχετε μπαχαρικά π.χ) κ.ά. Βάλτε λοιπόν σε τάξη και την κατάψυξη δίνοντας βάση στο τι δεν έχει καμία απολύτως θέση εκεί.

Κουτιά
Τα κουτιά καταλαμβάνουν αρκετό χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Πετάξτε τα κουτιά και κρατήστε μόνο το περιεχόμενο σημειώνοντας σε χαρτί που θα κολλήσετε στο σακουλάκι με διαφανή ταινία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις οδηγίες ψησίματος. Είναι απλό.

Μπαχαρικά
Το να καταψύχουμε τα μπαχαρικά δεν είναι και η καλύτερη λύση συντήρησης και καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο. Τα μπαχαρικά δύσκολα αλλοιώνονται αν συντηρηθούν στις σωστές συνθήκες οπότε η σκέψη να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη είναι εκτός συζήτησης! Σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον συντηρούνται μια χαρά. Θυμηθείτε βέβαια ότι δεν χρειάζεται να προμηθεύεστε μεγάλες ποσότητες αλλά να ψωνίζετε βάσει των αναγκών σας ώστε τις καταναλώνετε μέχρι την προτεινόμενη ημερομηνία. Μπαχαρικά όπως το πιπέρι, το γαρίφαλο, το κάρι ή και μυρωδικά όπως το σκόρδο, σε χαμηλές θερμοκρασίες απορροφούν πολλή υγρασία, που αλλοιώνει τα αρώματα και τη γεύση τους.

Τρόφιμα χωρίς ετικέτες
Αν δεν αναγράφεται πάνω στα τρόφιμα η ημερομηνία λήξης ή η ημερομηνία που τα συσκευάσατε το πιο πιθανό είναι αν δεν καταναλωθούν στις προσεχείς μέρες να ξεχαστούν στην κατάψυξη. Ειδικά αν τις ερχόμενες ημέρες έχετε προσθέσει και συσκευασίες με αντίστοιχο περιεχόμενο. Ο κανόνας: «Αυτό που μπαίνει πρώτο πρέπει να βγαίνει και πρώτο» είναι πολύ εύκολο να σπάσει και αυτό δεν είναι καλό ούτε από εργονομικής ούτε από οικονομικής πλευράς.

Δείτε επίσης

Καραντίνα – Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχεις για τη σωστή κατάψυξη των τροφών

Κορωνοϊος: Τροφές που δεν ήξερες ότι μπορούν να μπουν στην κατάψυξη

Ποια τυριά μπαίνουν στην κατάψυξη και ποια όχι