Ο τεχνολόγος τροφίμων Κωνσταντίνος Κουντουράς μοιράζεται μαζί μας μερικά ιδιαίτερα σημεία που πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα απρόοπτα.

Ευαίσθητα φρέσκα τρόφιμα: Το νωπό κοτόπουλο διατηρείται 1-2 ημέρες στο ψυγείο και θέλει προσοχή λόγω της μικροχλωρίδας του (σαλμονέλα). Αφού το πλύνουμε στον νεροχύτη, τον καθαρίζουμε καλά με μπόλικο ξίδι και χλιαρό νερό πριν τοποθετήσουμε άλλα τρόφιμα. Τα ψάρια διατηρούνται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (0oC), γι’ αυτό στην αγορά τα βρίσκουμε τοποθετημένα κατά τα ¾ σε πάγο. Ιδανικά τα καταναλώνουμε αμέσως μετά την προμήθεια, ακολουθώντας επεξεργασία ανάλογη του κοτόπουλου. Τέλος, τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα τα πλένουμε προσεκτικά με άφθονο νερό και στεγνώνουμε σε σουρωτήρι φροντίζοντας να μην ακουμπούν με τα υπόλοιπα ωμά υλικά μας (κρέας κ.λπ.).

Πλύσιμο χεριών & γάντια μιας χρήσης: Μετά την επεξεργασία κάθε τροφής (κοψίματα, καθαρίσματα κ.ο.κ.). φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι, να τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό και να τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα γάντια μιας χρήσης χρειάζονται κυρίως σε «δύσκολες αποστολές», όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι, δεν υποκαθιστούν όμως το πλύσιμο των χεριών που είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση τους.

Ποιότητα νερού: Ο έλεγχος του νερού από τους κατά τόπους οργανισμούς ύδρευσης ισχύει μέχρι το σημείο της κεντρικής παροχής του κάθε κτιρίου (μετρητής). Όμως μια ενδεχόμενη βλάβη στο εσωτερικό δίκτυο του σπιτιού μας μπορεί να το επηρεάσει. Ελέγχουμε προληπτικά με τη βοήθεια υδραυλικού και κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές ή εφοδιαζόμαστε με ειδικά φίλτρα αν χρειάζεται.

Colour marking: Ένα σετ επιφανειών με διάφορα χρώματα και ένα αντίστοιχο σετ μαχαιριών (με χρωματιστές λαβές) μπορεί να κάνει την υγιεινή παιχνίδι. Αν αντιστοιχίσουμε τα χρώματα με τα υλικά, π.χ. κίτρινο για νωπό κοτόπουλο, κόκκινο για νωπό κρέας, πράσινο για λαχανικά, θα λειτουργούμε αυτόματα με ασφάλεια.

Θερμοκρασίες: Τα τρόφιμα διατηρούνται είτε κρύα ≤5oC, είτε ζεστά ≥60oC. Αποφεύγουμε λοιπόν να αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πάνω από 2 ώρες. Στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο η θερμοκρασία που πρέπει να αναπτυχθεί στο κέντρο του τροφίμου για να είναι κατάλληλο να καταναλωθεί είναι 72oC για 15”. Αυτό δεν σχετίζεται με τις ενδείξεις θερμοκρασίας του φούρνου ή των εστιών, οπότε ένα θερμόμετρο κουζίνας είναι απαραίτητο.

Το άρθρο της εβδομάδας