Ποιος δεν θα συμφωνήσει με το ότι το πλυντήριο πιάτων είναι από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις; Ειδικά όταν έχουμε καλεσμένους ή πολυμελή οικογένεια, είναι η συσκευή που βοηθά σημαντικά στο να εξοικονομήσουμε νερό, χρόνο και χρήμα. Ωστόσο, όπως όλες οι συσκευές, χρειάζεται σωστό χειρισμό και συντήρηση, που ενίοτε αμελούμε. Επισημαίνουμε 4 από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στα περισσότερα νοικοκυριά.

Χρήση μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού
Θεωρητικά, το να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο απορρυπαντικό όταν έχουμε πολλά βρώμικα πιάτα έχει λογική… Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού θα κάνει τη συσκευή λιγότερο αποτελεσματική ενώ πιθανόν αν προκαλέσει και βλάβη στον «εγκέφαλο» του πλυντηρίου, κάτι που θα σας κοστίσει αρκετά χρήματα για να επιδιορθωθεί. Χρησιμοποιήστε λοιπόν την συνιστώμενη δοσολογία, όχι παραπάνω.

Δεν καθαρίζετε το φίλτρο
Το φίλτρο συγκρατεί υπολείμματα τροφών βοηθώντας τη ροή του νερού. Αν δεν το καθαρίζετε τακτικά, μην αναρωτιέστε γιατί το πλυντήριό σας μυρίζει περίεργα και γιατί βρίσκετε στα καθαρά -υποτίθεται- πιάτα υπολείμματα τροφών. Αφαιρέστε το και ξεπλύνετέ το προσεκτικά και αν η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, βυθίστε το σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό πιάτων για λίγα λεπτά και βουρτσίστε το απαλά με ειδικό βουρτσάκι λίγο πριν το ξεπλύνετε. Όσο για το πού βρίσκεται; Στα περισσότερα πλυντήρια, βρίσκεται στη γωνία στο πίσω μέρος του εσωτερικού της συσκευής.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο πρόγραμμα για όλα
Όπως τα πλυντήρια ρούχων, έτσι και τα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν διαφορετικά προγράμματα για κάθε σκεύος. Άλλο για πιάτα και ποτήρια, άλλο για κατσαρόλες και σκεύη που συνήθως είναι πιο βρώμικα. Χρησιμοποιήστε το ανάλογο πρόγραμμα πλυσίματος, όχι συνέχεια το ίδιο και για όλα.

Δεν ανοίγετε το πλυντήριο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα
Μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία του προγράμματος ‘πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξετε το πλυντήριο για να απελευθερωθούν οι υδρατμοί, αυτό θα αυξήσει και τη διάρκεια ζωής του.

Δείτε επίσης

Γιατί πρέπει να βάζεις πάντα ένα μπολ με ξίδι στο πλυντήριο πιάτων

6+1 tips για έξυπνη χρήση και συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων

Πώς να καθαρίσεις το πλυντήριο πιάτων