Κανείς δεν μιλά για τα αντικολλητικά του τηγάνια όπως μιλά για τα πολύτιμα κεραμικά του και κακά τα ψέμματα ούτε τα φροντίζει με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια είναι όμως ότι χρειάζονται την ίδια αγάπη και προσοχή. Αν μέσα σε λίγους μήνες τα τηγάνια σου καταστρέφονται, πολύ πιθανό να μην ευθύνεται η ποιότητά τους, αλλά τα παρακάτω 4 λάθη που κάνεις εσύ ο ίδιος.

avgo-tiganito

Προθερμαίνεις το τηγάνι πριν προσθέσεις λάδι ή βούτυρο
Μην μπερδεύεσαι. Όταν ο κύριος Μαμαλάκης έλεγε να το κάνεις αυτό το πάλαι ποτέ στο “Ντομάτα και πιπεριά”, αναφερόταν σε όλα τα σκεύη εκτός από τα αντικολλητικά. Εάν θερμάνεις τα τελευταία χωρίς να έχουν κάτι πάνω, κινδυνεύεις να απελευθερώσεις βλαβερές τοξίνες. Φρόντισε να προσθέτεις το λίπος της επιλογής σου με το που ανάβεις την εστία.

Το βάζεις στο πλυντήριο
Τεχνικά είναι απόλυτα ασφαλές να το κάνεις, όπως ακριβώς αναγράφεται και πάνω στη συσκευασία του. Το πρόβλημα είναι ότι το καυτό νερό και τα “σκληρά” απορρυπαντικά του πλυντηρίου θα αρχίσουν σιγά σιγά να καταστρέφουν την αντικολλητική επιφάνεια του τηγανιού. Καλύτερα να το πλένεις στο χέρι και μάλιστα με μαγειρική σόδα και νερό για να μην του προκαλέσεις κάποια φθορά.

Δυναμώνεις πολύ τη φωτιά
Πρώτα απ’ όλα η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική επιφάνεια και δεύτερον μπορεί να απελευθερώσει βλαβερές τοξίνες. Εάν κάποια συνταγή σου απαιτεί δυνατή φωτιά, καλύτερα χρησιμοποίησε ένα κεραμικό τηγάνι.

THGANIA-ME-LOYKANIKO-PIPERIES-KAI-KEFALOTYRI

Χρησιμοποιείς μεταλλική σπάτουλα και κουτάλα
Προτίμησε τις σπάτουλες από σιλικόνη και τις ξύλινες κουτάλες όταν μαγειρεύεις με τα εν λόγω σκεύη προκειμένου να μην καταστρέψεις την επιφάνειά τους και να επιμηκύνεις τη ζωή τους.

Το άρθρο της εβδομάδας