Τα καρότα είναι ένα πασπαρτού στην κουζίνα. Όπως και τα κρεμμύδια, είναι από τα πιο συνηθισμένα συστατικά σε αλμυρές συνταγές, όσον αφορά στα λαχανικά. Μας αρέσει να τα τρώμε από ωμά με κάποιο ντιπ και στις καθημερινές μας σαλάτες, μέχρι σιγομαγειρεμένα στα πιάτα κατσαρόλας του Σαββατοκύριακου. Αφού ξεφλουδίσετε τα καρότα, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο για να τα κόψετε. Αυτοί είναι οι τέσσερις τρόποι να κόβετε τα καρότα σας για κάθε μαγειρική χρήση. Πριν ξεκινήσετε το κόψιμο ακονίστε καλά το μαχαίρι σας.

Ζουλιέν ή σπιρτόξυλα: καρότο κομμένο σε μήκος, μέγεθος και σχήμα που θυμίζει σπιρτόξυλα. Στοχεύστε σε κομμάτια 2,5 με 5 εκατοστά που έχουν πάχος 0,30 επί 0,30 εκατοστά.
Μπαστουνάκια: μακτρόστενα στικ καρότου που έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά και πάχος το διπλάσιο από τα ζουλιέν, δηλαδή 0,60 επί 0,60 εκατοστά.
Μπρουνουάζ: μικροσκοπικά κυβάκια κομμένα από ζουλιέν που είναι 0,30 επί 0,30 επί 0,30 εκατοστά.
Κυβάκια: από μικρά, το διπλάσιο μέγεθος του μπρουνουάζ, δηλαδή 0,60 εκατοστά η κάθε πλευρά, έως μεσαία δηλαδή 1,30 εκατοστά η κάθε πλευρά μέχρι μεγάλα κυβάκια που έχουν μέγεθος περίπου 2 εκατοστά η κάθε πλευρά.

Οδηγίες:
– Ξεφλουδίστε τα καρότα.
– Κόψτε τα καρότα σε μερικά μεγάλα κομμάτια. Κόψτε το πάνω μέρος του καρότου, όπου φυτρώνουν τα πράσινα κοτσάνια. Στη συνέχεια κόψτε το καρότο σε 2 με 4 ίσου μεγέθους κομμάτια.
Για τα μπαστουνάκια: κόψτε το καρότο σε στικ. Για πιο καλό αποτέλεσμα, κόψτε και αφαιρέστε τα στρογγυλά μέρη του καρότου πριν ξεκινήσετε να κόβετε σε στικ.
Για τα κυβάκια: αφού κόψετε το καρότο σε μπαστουνάκια, κόψτε το σε κυβάκια ίσου μεγέθους.
Για τα ζουλιέν: κόψτε μια λεπτή φέτα από τη μία πλευρά του καρότου και στη συνέχεια κόψτε το καρότο κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες. Στοιβάξτε όλες τις λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη και έπειτα κόψτε ξανά για να δημιουργήσετε σπιρτόξυλα.
Για τα μπρουνουάζ: αφού έχετε κόψει το καρότο σε ζουλιέν, κόψτε ξανά κατά μήκος σε κυβάκια ίδιου μεγέθους, 0, 30 εκ. σε όλες τις πλευρές.