Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα λαχταριστά cupcakes με την πλούσια κρέμα που τα καλύπτει. Αν τα έχεις φτιάξει έστω και μία φορά στο σπίτι όμως, ξέρεις ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά στην προετοιμασία ή το ψήσιμο, καταστρέφοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Για να μην την πατήσεις ποτέ ξανά, συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις cupcakes, καθώς και πώς θα τα αποφύγεις.

lemon-cupcakes-3

Δεν βάζεις τη σωστή ποσότητα στη φόρμα
Όταν δεν βάζεις τη σωστή ποσότητα μίγματος στη φόρμα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει. Αν βάλεις λιγότερο μίγμα δεν θα γίνουν αρκετά φουσκωτά, αν βάλεις πολύ θα ξεχειλίσουν. Είτε θα ακολουθείς πιστά τις οδηγίες της συνταγής, που σου λένε μέχρι ποιο σημείο να βάλεις μίγμα (π.χ. να γεμίσεις τα 2/3 της φόρμας), είτε θα πειραματιστείς βάζοντας μία συγκεκριμένη ποσότητα στην φόρμα, θα δεις το αποτέλεσμα όταν ψηθούν και αναλόγως θα προσαρμόσεις τη δόση για την επόμενη παρτίδα.

Τα cupcakes ξεκολλάνε από τις θήκες τους
Τα cupcakes συνηθίζεται να ψήνονται μέσα σε χάρτινες θήκες, οι οποίες καλό είναι να μένουν στη θέση τους και να μην ξεκολλάνε, για να είναι πιο ευπαρουσίαστα. Ωστόσο, η υγρασία μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Για παράδειγμα, αν αφήσεις τα cupcakes μέσα στη φόρμα όταν τα βγάλεις από το φούρνο, δημιουργείται ατμός και υγρασία που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ξεκολλήσουν οι θήκες. Για να το αποφύγεις πρέπει πάντα να ξεφορμάρεις τα cupcakes μόλις βγουν από το φούρνο.

cupacakes2

Η κρέμα δεν μένει στη θέση της
Βασικός κανόνας για όλα τα κέικ, για να τα διακοσμήσεις είτε με γλάσο, είτε με κρέμα, είτε απλά να τα πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη, πρέπει τα κέικ να έχουν κρυώσει πολύ καλά, διαφορετικά ό,τι και αν βάλεις πάνω τους είτε θα λιώσει είτε δεν θα μείνει στη θέση του. Άφησε τα cupcakes σου στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα, καθώς ακόμη και αν μοιάζουν κρύα στην επιφάνεια τους, μπορεί να είναι ακόμη ζεστά εσωτερικά.

cupcakes1

Λασπωμένα toppings
Εκτός από την καθιερωμένη κρέμα, τα cupcakes στολίζονται συχνά και με άλλα υλικά, όπως θρυμματισμένα μπισκότα και καραμελάκια. Σε κανέναν όμως δεν αρέσει να δοκιμάζει κάτι που ξέρει ότι είναι τραγανό και να ανακαλύπτει ότι έχει ποτίσει τόσο από την υγρασία της κρέμας ώστε μοιάζει σαν λασπωμένο. Ιδανικά, πρόσθεσε τα toppings πάνω στην κρέμα λίγο πριν τα σερβίρεις.

“Ταλαιπωρημένα” cupcakes
Η μίση χάρη στα cupcakes είναι η όμορφη εικόνα τους. Φρόντισε λοιπόν να τα τοποθετήσεις με όμορφο τρόπο στην πιατέλα, για να μην πέφτει το ένα πάνω στο άλλο και κολλάνε μεταξύ τους. Αν πρόκειται να τα μεταφέρεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ψηλό κουτί, για να μην κολλήσει το καπάκι πάνω στην κρέμα, να φροντίσεις να μην τραντάζονται καθώς και να μην κάνει πολύ ζέστη στη διαδρομή, γιατί όλα θα λιώσουν.