Ένα σπιτικό γλυκό είναι ιδανικό τόσο για επιδόρπιο στο καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι όσο και για πρωινό, brunch ή σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, πόσες φορές δεν έχετε ξεκινήσει να ετοιμάζετε ένα επιδόρπιο και έχετε καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία, είτε γευστικά είτε στο ζήτημα της εμφάνισης και της υφής.

Σας έχουμε συγκεντρώσει τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που όλοι κάνουμε όταν φτιάχνουμε ένα γλυκό:

Δεν προσαρμόζουμε τη δοσολογία στη φόρμα ή το ταψί μας
Οι συνταγές -για να είναι ακριβείς και σωστές- αναγράφουν τα υλικά για μια φόρμα ή ένα ταψί συγκεκριμένων διαστάσεων. Αν δεν έχουμε το συγκεκριμένο ταψί, τότε καλούμαστε να προσαρμόσουμε τη συνταγή στο μικρότερο ή το μεγαλύτερο που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν δεν το κάνουμε, τότε σίγουρα το γλυκό μας δεν θα πετύχει. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το γλυκό μας θα φουσκώσει, οπότε θα πρέπει να το γεμίσουμε μέχρι ένα σημείο που θα ξέρουμε ότι δεν θα αρχίσει να χύνεται την ώρα που θα βρίσκεται στον φούρνο για να ψηθεί.

Προσοχή στο μπέικιν πάουντερ
Όταν ετοιμάζουμε ένα γλυκό, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα υλικά και στις ποσότητες, για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Όταν μια συνταγή απαιτεί μπέικιν πάουντερ, τότε θα βάλετε την ποσότητα που υποδεικνύει, όχι παραπάνω, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις την ώρα που ψήνεται το γλυκό! Αν πάλι επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τότε δεν σας χρειάζεται καθόλου το μπέικιν πάουντερ.

Κομματάκια φρούτων ή σοκολάτας
Πότε τα προσθέτουμε, ώστε να ψηθούν σωστά; Φυσικά και δεν τα ρίχνουμε στο μείγμα αφού το έχουμε ήδη ρίξει στη φόρμα ή το ταψί μας γιατί τότε δεν θα έχουμε το ομοιόμορφο αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Τόσο την τρούφα, όσο και τα κομματάκια σοκολάτας, όσο και τα φρούτα κοντίτα ή τα κατεψυγμένα φρούτα που προσθέτουμε στο γλυκό μας, τα ρίχνουμε στο μείγμα ακριβώς πριν το βάλουμε στη φόρμα. Εννοείται ότι ανακατεύουμε καλά, ώστε να πάνε παντού και να ψηθούν και ομοιόμορφα.

Αφήνουμε το γλυκό να… ξεκουραστεί αμέσως μετά το ψήσιμο
Στα γλυκά που απαιτούν ξεφορμάρισμα, πρέπει να είμαστε πολύ γρήγοροι στη διαδικασία καθώς πρέπει να βγουν από το ταψί ή τη φόρμα όσο είναι ζεστά, αλλιώς κινδυνεύουμε να αποτύχουμε τόσο στο ζήτημα της εμφάνισης όσο στο ζήτημα της υφής.
Πώς ξεφορμάρουμε; Εξαρτάται τη φόρμα. Σίγουρα η φόρμα σιλικόνης ξεφορμάρεται πιο εύκολα. Ένα μεταλλικό ταψί μπορεί να χρειαστεί και τη βοήθεια ενός μαχαιριού ώστε να ξεκολλήσουμε λίγο το γλυκό από τα τοιχώματα. Η χρήση αντικολλητικού χαρτιού στο ταψί μας πριν το ψήσιμο σίγουρα διευκολύνει τη διαδικασία ξεφορμαρίσματος.

Σωστή θερμοκρασία του φούρνου
Για να ψηθεί σωστά στον φούρνο οποιαδήποτε συνταγή, αλμυρή ή γλυκιά, χρειάζεται πρώτα να τον προθερμάνουμε στους 200C. Στη συνέχεια, όταν βάλουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο, ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 180-170C, ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής. Πώς θα τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο; Με την παλιά, πατροπαράδοτη μέθοδο των γιαγιάδων μας: την οδοντογλυφίδα: βυθίζουμε την οδοντογλυφίδα στο κέικ και αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν είναι υγρή και έχει πάνω της άψητα κομμάτια ζύμης, τότε θέλει κι άλλο.