Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Αν και το λιώσιμο της σοκολάτας θεωρείται κάτι το εύκολο, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλό όσο πιστεύουμε.

Σας έχουμε συγκεντρώσει τις 5 βασικές συμβουλές για να γίνετε expert στο λιώσιμο της σοκολάτας

Κόβουμε τη σοκολάτα σε ισομερή κομματάκια
Για να λιώσει ομοιόμορφα η κουβερτούρα μας είναι καλό να την κόψουμε σε ίσα μέρη και να την ανακατεύουμε συνεχώς ενώ την αφήνουμε να λιώσει.

Προσέξτε το νερό
Καθώς λιώνει η σοκολάτα, λιώνουν σιγά σιγά και όλα τα υλικά που τη συνθέτουν, όπως το βούτυρο-κακάο, το κακάο σε σκόνη και η ζάχαρη. Αν δεν προστεθεί νερό, η διαδικασία αυτή θα γίνει με τον σωστό τρόπο. Ωστόσο, αν κατά λάθος πέσει έστω και λίγο νερό (πχ από το μπέν μαρί) μέσα στο μείγμα μας, τότε μπορεί να το καταστρέψει. Και η συγκεκριμένη ζημιά δεν φτιάχνει!

Για να μην έχουμε ατυχήματα εισβολής νερού, φροντίζουμε να κρατάμε σε μια χαμηλή θερμοκρασία την κάτω κατσαρόλα του μπεν μαρί. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, την αποσύρουμε εντελώς από τη φωτιά και αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει αργά.

Προσοχή στα μικροκύματα
Αν αποφασίσετε να λιώσετε τη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων, τότε θα πρέπει να προσέξετε να βάλετε χαμηλή θερμοκρασία, διότι μπορεί να σας κάψει το μείγμα. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται σε διαλείμματα και να ανακατεύετε συχνά.

Η ζέστη δεν κάνει καλό
Η σοκολάτα λιώνει σε θερμοκρασία σώματος. Οπότε, δεν χρειάζεται να βράσει πολύ το νερό στο μπεν μαρί για να ετοιμαστεί η σοκολάτα. Αν τη θερμάνετε πολύ, ενδέχεται να σβολιάσει και να χάσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε. Πιο συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα λιώνει στους 55-58ºC, ενώ η γάλακτος και η λευκή στους 45-50ºC.

Μακριά από οποιοδήποτε υγρό στοιχείο!
Αν χρειάζεται να προσθέσετε οπωσδήποτε κάτι υγρό κατά το λιώσιμο της σοκολάτας, τότε πρέπει να το κάνετε γρήγορα και σε μικρή ποσότητα, φροντίζοντας να ανακατεύετε καλά. Ο κίνδυνος εδώ, όπως και με το νερό, είναι να διασπάσει τα μη υγρά στοιχεία της σοκολάτας, αντί να τα δέσει και να έχουμε το αντίθετο από το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα.

Απόδοση: Νίκη Κοσκινά

Δείτε επίσης:
Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα

3 συνταγές για αρωματική σπιτική ζεστή σοκολάτα

Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα από το Ποζιτάνο της Ιταλίας