Η μαγειρική είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, όμως συχνά μας κουράζει η διαδικασία. Από την αγορά των υλικών, την προετοιμασία τους, το μαγείρεμα και το καθάρισμα μέχρι να δοκιμάσουμε το τελικό αποτέλεσμα, μεσολαβεί αρκετός χρόνος και κόπος. Και καθώς δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς φαγητό – εκτός αν μαγειρεύουν άλλοι για εμάς – το ερώτημα του πώς να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη στην κουζίνα επανέρχεται συνεχώς.

Συγκεντρώσαμε 7 απλές συμβουλές τις οποίες ακολουθούν οι επαγγελματίες μάγειρες που θα μας βοηθήσουν να οργανωθούμε καλύτερα.

Διαβάζουμε τη συνταγή
Πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε με βάση μια συνταγή, καλό είναι πρώτα να τη διαβάσουμε ολόκληρη. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα πρέπει να είναι το πιάτο στην τελική του μορφή αλλά και να σκεφτούμε ποια εργαλεία και σκεύη θα χρειαστούμε. Επιπλέον, διαβάζοντας τη συνταγή δεν θα βρεθούμε εξ απροόπτου αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, όπως π.χ. το πολύωρο μαρινάρισμα πριν από το μαγείρεμα.

Mise en place
Η προετοιμασία όλων των υλικών πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε, είναι μια πρακτική που ακολουθείται από τους σεφ στις επαγγελματικές κουζίνες. Η μεγάλη αξία του mise en place, όπως ονομάζεται ο όρος στα γαλλικά, είναι από τα πρώτα μαθήματα που διδάσκονται στις σχολές μαγειρικής. Οι σταθμοί εργασίας οργανώνονται και τα υλικά προετοιμάζονται ανάλογα με τη συνταγή, μετρημένα και ψιλοκομμένα αν χρειάζεται. Ο μάγειρας τα έχει όλα μπροστά του έτοιμα για χρήση. Αυτή η τακτική βοηθά εξίσου και στο οικιακό μαγείρεμα, τόσο στην οργάνωση όσο και στο ότι δεν θα ξεχάσουμε να προσθέσουμε κάποιο από τα υλικά μας.

Ακονίζουμε τα μαχαίρια
Τα μαχαίρια που δεν είναι καλά ακονισμένα δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικά εργαλεία. Κατ’ αρχάς μας δυσκολεύουν κατά τη διάρκεια της κοπής με αποτέλεσμα να έχουμε υλικά κομμένα άτσαλα ή ανόμοια. Επιπλέον αυξάνεται η πιθανότητα να κοπούμε. Δεν φοβόμαστε τα ακονισμένα μαχαίρια, απλά πρέπει να μάθουμε να τα κρατάμε σωστά. Στην αγορά υπάρχουν πολύ οικονομικά εργαλεία για το ακόνισμα των μαχαιριών, όμως αν δεν έχουμε μπορούμε να αναποδογυρίσουμε ένα πιάτο ή μια κούπα και να ακονίσουμε επάνω σε αυτό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εσπεριδοειδή
Αν χρειαζόμαστε για τη συνταγή μας λεμόνι ή λάιμ αλλά έχουμε κάποια που είναι σκληρά και φαίνεται ότι δεν έχουν αρκετό χυμό, τότε μπορούμε απλά να τα βοηθήσουμε να μαλακώσουν. Πιέζοντάς τα καλά με την παλάμη μας, τα κυλάμε επάνω σε μια βάση κοπής ή στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να καταλάβουμε ότι μαλάκωσαν. Όταν τα κόψουμε θα είναι πιο ζουμερά.

Στο τηγάνι
Ένα λάθος που συνηθίζουμε να κάνουμε όταν έχουμε φαγητό στο τηγάνι, είναι ότι παραγεμίζουμε το σκεύος μας με υλικά, γιατί υπάρχει χώρος και θέλουμε να τελειώνουμε πιο σύντομα. Όμως είτε έχουμε πρωτεΐνες, είτε λαχανικά και τα στριμώξουμε στο σκεύος δεν θα ψηθούν όπως πρέπει.

Καθαρίζουμε
Συνηθίζουμε να αφήνουμε στο νεροχύτη όσα εργαλεία και σκεύη χρησιμοποιούμε καθώς μαγειρεύουμε, ή να αφήνουμε τα υπολείμματα και καθαρίζουμε τα πάντα αφού τελειώσουμε. Ωστόσο, δεν σκεφτόμαστε ότι έτσι αυξάνεται ο χρόνος που περνάμε στην κουζίνα. Αντίθετα, αν ακολουθήσουμε την τακτική “καθαρίζω ενώ προχωράω” μένει μόνο να περιμένουμε να μαγειρευτεί το φαγητό. Πλένουμε τη βάση κοπής ή τον τρίφτη, πετάμε τις φλούδες κ.λπ. Έτσι έχουμε μια καθαρή επιφάνεια για να δουλέψουμε και να οργανωθούμε για το επόμενο βήμα.

Καταψύχουμε
Βάζουμε στην κατάψυξη υλικά που μπορούμε εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε κατά το μαγείρεμα. Τζίντζερ, τοματοχυμός, ζωμός, σάλτσες μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη σε παγάκια ή μεγαλύτερες ποσότητες. Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε ζύμη για μπισκότα και πίτες, υπολείμματα λαχανικών που αργότερα θα χρησιμοποιήσουμε για ζωμό.