Το τελευταίο διάστημα οι τιμές των τροφίμων και των προϊόντων έχουν αυξηθεί πολύ. Το κύμα ακρίβειας επηρεάζει ακόμη και τα βασικά αγαθά, όπως το γάλα και το ψωμί, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την καθημερινότητά μας, με το «καλάθι του νοικοκυριού». Σε αυτό το πλαίσιο συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε καλύτερο οικονομικό έλεγχο στο φαγητό και στις αγορές τροφίμων προκειμένου να μη ξεφεύγουμε πολύ από το δικό μας διαθέσιμο budget.

1. Φτιάχνουμε λίστα για το σουπερμάρκετ
Η λίστα για το σουπερμάρκετ είναι απαραίτητη για να μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού και παράλληλα να έχετε όλα όσα χρειάζεστε για το φαγητό, αλλά και για το σπίτι σας. Για παράδειγμα, κάντε ένα πρόγραμμα με τα γεύματα που θα ετοιμάσετε μέσα στην εβδομάδα και δημιουργήστε μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε. Αν δεν έχετε χρόνο να πάτε σε ένα φυσικό κατάστημα μπορείτε να παραγγείλετε ηλεκτρονικά όλα όσα χρειάζεστε. Κάντε έναν έλεγχο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν και που σας βολεύουν για να παραγγείλετε on line.

2. Αγοράζουμε τα προϊόντα της λίστας
Το σενάριο είναι πολύ κοινό. Όταν πάμε σουπερμάρκετ πολλές φορές παρασυρόμαστε με το να αγοράζουμε προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε. Συνεπώς, πηγαίνουμε στο κατάστημα και τηρούμε τη λίστα αγορών που έχουμε φτιάξει χωρίς να κάνουμε αχρείαστα ανοίγματα. Φυσικά, αν δείτε κάτι που δεν είναι στη λίστα σας, αλλά σας αρέσει πολύ αξίζει να κάνετε την παρασπονδία. Εξάλλου, ένα επιπλέον σνακ ή ένα γλυκό πόσο μπορεί να επιβαρύνει;

3. Κοιτάμε τις προσφορές
Καταρχάς, τα περισσότερα σουπερμάρκετ έχουν τα φυλλάδια των προσφορών τους ηλεκτρονικά. Άρα, μπορείτε να τσεκάρετε από το σπίτι σας τις προσφορές και να δείτε τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Αν μάλιστα πρόκειται υπάρχουν προϊόντα μακράς διάρκειας  σε προσφορά, όπως μακαρόνια ή σάλτσες μπορείτε να τα αγοράσετε. Ωστόσο, συνήθως οι προσφορές αφορούν είδη με σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. Για παράδειγμα, τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προτού τα αγοράσετε.

5. Φτιάχνουμε budget για το φαγητό
Μαζί με τη δημιουργία λίστας, το να υπάρχει ένα συγκεκριμένο budget για το φαγητό για να μην ξεφεύγουμε πολύ οικονομικά είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν διαπιστώνετε ότι ξοδεύετε πάρα πολλά για φαγητό ανά μήνα. Μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό που θέλετε να ξοδεύετε μηνιαίως για τα ψώνια σας. Οι ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Δείτε το ιστορικό των συναλλαγών σας  και θα δείτε αναλυτικά το κόστος σας. Με άλλα λόγια, η τράπεζά σας μπορεί να σας πει πόσα ξοδεύετε για φαγητό κάθε μήνα. Κρατήστε το ως βάση, θα σας βοηθήσει πολύ στην οργάνωση.

6. Leftovers ή απλά το φαγητό που περίσσεψε
Σκεφτόμαστε καλύτερα το φαγητό που περισσεύει. Αρχικά, μπορούμε πριν μαγειρέψουμε να δούμε πόσο φαγητό θα χρειαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε τις ανάλογες μερίδες. Μπορείτε νατελειώσετε το φαγητό 2-3 ημέρες μετά το μαγείρεμα. Μπορείτε ακόμη και να καταψύξετε τα γεύματα και να τα ζεστάνετε εβδομάδες αργότερα. Το να καταψύξετε το φαγητό σας είναι μια εξαιρετική λύση εάν δεν έχετε και πολύ χρόνο στην καθημερινότητά σας.

7. Delivery και γεύματα σε εστιατόριο
Μας αρέσει πολύ να βγαίνουμε έξω για φαγητό και για ποτό και φυσικά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καθώς είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Ωστόσο, επειδή το κόστος έξω είναι πιο υψηλό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε. Ανάλογα με το  budget που έχετε  μπορείτε να ορίσετε το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε σε ένα γεύμα και το πόσο συχνά μπορείτε να πηγαίνετε για φαγητό έξω. Για παράδειγμα, σε συνδυασμό και με τα παραπάνω, αν έχετε ένα μηνιαίο ποσό που προορίζεται για το φαγητό σας μπορείτε να εντάξετε και την έξοδό σας σε αυτό για να μην ξεφύγετε. Σκεφτείτε το τι θα μπορέσει να δουλέψει καλύτερα για εσάς. Χρειάζεται απλώς καλός προγραμματισμός.