Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ζητούν πάντοτε εύκολες και πρακτικές λύσεις που θα εξοικονομήσουν χρόνο και θα απλοποιήσουν τη διαδικασία της μαγειρικής. Όταν επιστρέφουμε αργά από το γραφείο και πρέπει να φτιάξουμε κάτι να φάμε, τότε οι αντοχές μας είναι πολύ μικρότερες, ειδικά αν έχουμε να μαγειρέψουμε και για όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό σας έχουμε συγκεντρώσει 7 απλά tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα και να έχετε το φαγητό στο πιάτο σας μια ώρα αρχύτερα!

Δείτε εδώ τις συμβουλές μας:

Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια
Αν έχουμε μια συνταγή που απαιτεί για την παρασκευή της πολλά λαχανικά, τότε η λύση είναι τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, ώστε να μπορέσουν να μαλακώσουν πολύ πιο εύκολα και να ετοιμαστεί η συνταγή μας σε πολύ λιγότερη ώρα. Κάποια λαχανικά -όπως για παράδειγμα οι πατάτες- δεν τρώγονται καθόλου al dente! Οπότε, όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε το φαγητό στο πιάτο μας.

Το τρικ για το εύκολο καθάρισμα του σκόρδου
Το καθάρισμα του σκόρδου είναι μια διαδικασία που μας παίρνει συνήθως περισσότερο χρόνο καθώς προσπαθούμε να μη μείνει η μυρωδιά στα χέρια μας, βάζοντας γάντια, καθυστερώντας το μαγείρεμά μας. Τι προτείνουν οι ειδικοί; Βυθίζουμε για λίγο τις σκελίδες του σκόρδου που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα σε νερό και έπειτα από 5 λεπτά περίπου η φλούδα φεύγει από μόνη της, χωρίς να χρειαστεί να… λερώσουμε τα χέρια μας.

Αλάτι στο νερό
Δεν είναι μύθος. Όταν θέλουμε να βράσουμε ζυμαρικά, ρύζι ή κινόα, ρίχνουμε λίγο αλάτι στο νερό που έχουμε βάλει να ζεστάνουμε. Αυτό μας εξοικονομεί χρόνο, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Δεν ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά
Για να κερδίσουμε χρόνο την ώρα που μαγειρεύουμε, αποφεύγουμε να ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά που δεν ξεφλουδίζονται εύκολα, όπως πχ η κολοκύθα ή η γλυκοπατάτα. Τα χρησιμοποιούμε με τις φλούδες τους και έτσι επωφελούμαστε και από τις βιταμίνες τους (ένα μεγάλο ποσοστό θρεπτικών συστατικών βρίσκεται στο περίβλημά τους).
Προσοχή: για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πλύσιμο των λαχανικών και ιδανικά να έχουμε αγοράσει βιολογικά προϊόντα. Μια βούρτσα λαχανικών -που κυκλοφορεί σε καταστήματα με είδη για το σπίτι- θα βοηθούσε πολύ εν προκειμένω.

Βραστήρας
Ο βραστήρας εξοικονομεί σίγουρα χρόνο! Προτού βάλετε κάτι να βράζει για να ετοιμάσετε το φαγητό σας, ζεσταίνετε νερό στον βραστήρα. Στη συνέχεια ρίχνετε το βραστό νερό στην κατσαρόλα σας και με αυτόν τον τρόπο επιταχύνετε τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Ψάρι στο τηγάνι
Αν έχετε αγοράσει ολόκληρο ψάρι, τότε είναι καλύτερο να μπει στον φούρνο. Όσο για τα έτοιμα φιλεταρισμένα κομμάτια, επιλέξτε το τηγάνι. Και πιο γρήγορα θα γίνει και πιο νόστιμο το αποτέλεσμα και λιγότερο θα μυρίσει το σπίτι από το μαγείρεμά του. Λίγο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και λίγο κρασάκι για το σβήσιμο και έπειτα τα μπαχαρικά της αρεσκείας και θα έχετε ένα πεντανόστιμο πιάτο σε λίγο χρόνο!

Επιλέγουμε εύκολες συνταγές
Όταν ετοιμαζόμαστε να μαγειρέψουμε πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψιν τον χρόνο αλλά και τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Τις καθημερινές, ειδικά όταν επιστρέφουμε αργά στο σπίτι, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε μια σύνθετη συνταγή με πολλές παρασκευές που απαιτεί και μεγάλη προετοιμασία αλλά και πολύ χρόνο. Υπάρχουν εύκολες λύσεις που μπορούν να ετοιμαστούν σε λιγότερο από 1 ώρα.
Δείτε κάποιες προτάσεις:
18 εύκολες συνταγές με υλικά που έχετε στο σπίτι
Έτοιμα σε 15 λεπτά: 4 εύκολες συνταγές για σπαγγέτι
Ομελέτα: 15 πανεύκολες συνταγές για κάθε μέρα
Πολυμελής οικογένεια: ιδέες και προτάσεις για εύκολες, οικονομικές αλλά και νόστιμες συνταγές