Όταν βράζουμε τα λαχανικά μας, το χρώμα τους συχνά γίνεται πιο θαμπό και καμιά φορά από πράσινο γίνεται καφετί, ειδικά αν τα μαγειρέψουμε για περισσότερο χρόνο από τον ενδεδειγμένο. Ωστόσο, το βράσιμο αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο μαγειρέματός τους, καθώς επιτρέπει να διατηρούν τραγανή την υφή τους ενώ παράλληλα μας προσφέρει και όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Ωστόσο, πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το χρώμα τους ζωηρό;

Η λύση βρίσκεται σε ένα υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και είναι χρήσιμο όχι μόνο για το μαγείρεμα αλλά και για το καθάρισμα επιφανειών, σκευών και εργαλειών: μαγειρική σόδα. Με μια πρέζα, θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή ζωηρόχρωμα λαχανικά και πρασινάδες.

Θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει τη μαγειρική σόδα να μας βοηθά στη συγκράτηση του χρώματος των λαχανικών μας. Η απάντηση βρίσκεται μέσα στη χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη είναι το στοιχείο που κάνει τα λαχανικά τόσο ζωντανά και πράσινα κι όταν βρίσκονται σε ένα όξινο περιβάλλον (όπως μια κατσαρόλα με βραστό νερό) το υδρογόνο αντικαθιστά το μαγνήσιο στον πυρήνα της χλωροφύλλης. Αυτό οδηγεί στην αναπόφευκτη απομάκρυνση του μαγνησίου από τη χλωροφύλλη, με αποτέλεσμα ένα θαμπό λαχανικό με γκρίζο χρώμα. Η μαγειρική σόδα μειώνει την οξύτητα του βραστού νερού, επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία της αλλαγής του χρώματος.

Για το απλούστατο κόλπο απαιτείται μια πρέζα μαγειρική σόδα (ή λιγότερο από το 1/8 της κουταλιάς του γλυκού) για μια κατσαρόλα γεμάτη νερό. Οπότε θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί να μην υπερβούμε αυτή τη δοσολογία, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε υπερβολικά πικρή γεύση στα λαχανικά μας.
Κάτι που, επίσης, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι αυτό το κόλπο έχει εφαρμογή στα πράσινα λαχανικά όπως για παράδειγμα στο μπρόκολο, το λάχανο, το κέιλ, το μαρούλι, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες και τα φασολάκια. Τα πράσινα λαχανικά είναι αυτά που έχουν το υψηλότερο επίπεδο χλωροφύλλης, επομένως είναι και αυτά που είναι πιο επίφοβα να γίνουν καφέ με το βράσιμό τους.
Τέλος, αν είστε σε δίαιτα χαμηλού νατρίου καλύτερα να αποφύγετε αυτό το κόλπο, διότι η μαγειρική σόδα περιέχει νάτριο.