Τα ρόδια είναι ένα αγαπημένο φρούτο του χειμώνα. Εκτός, όμως, από τη νοστιμιά που έχουν οι σπόροι του, το ρόδι συμβολίζει την ευημερία και την καλοτυχία. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, γλυκά, ενώ γίνονται άκρως γευστικό λικέρ και μαρμελάδα. Συνήθως, χρησιμοποιείται σε γιορτινές συνταγές και λόγω του χρώματός του που ταιριάζει με το κλίμα και τα χρώματα που πρωταγωνιστούν στο σπίτι μας και το τραπέζι μας αυτήν την περίοδο.

Ως παιδί έβρισκα διασκεδαστικό να προσπαθώ να βγάλω τους σπόρους του, ενώ ως ενήλικη απλώς επιλέγω τους σπόρους που κυκλοφορούν συσκευασμένοι καθώς, πλέον, το βρίσκω αρκετά χρονοβόρο. Όμως, υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να απομακρύνετε τα σπόρια από το εσωτερικό του που σίγουρα θα σας «λύσει τα χέρια».

Η μέθοδος με την κουτάλα

Αρχίστε με το να κόψετε το ρόδι στη μέση. Κρατήστε το μισό πάνω από ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό, κρατώντας το προς τα κάτω. Χτυπήστε το πίσω μέρος του έντονα με μία ξύλινη κουτάλα ώσπου τα σπόρια πέσουν στο νερό, όπου θα αποκολληθούν από τις μεμβράνες τους και θα επιπλεύσουν.

Ο πιο κλασικός τρόπος

Η πιο κλασική μέθοδος που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια, μπορεί να γίνει αρκετά εύκολη αν την κάνουμε με τον σωστό τρόπο.
Κόψτε το ρόδι στη μέση. Στη συνέχεια, κόψτε το μισό σε δύο μέρη και βγάλτε με τα χέρια σας τους σπόρους. Όσο πιο μικρή είναι η επιφάνεια του ροδιού, τόσο πιο εύκολα θα βγουν τα σπόρια.

Η θρεπτική αξία του

Το ρόδι αποτελεί ένα από τα θρεπτικότερα φρούτα. Οι σπόροι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη C, Α, και K. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όμως έχει εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ο χυμός ρόδι είναι αντιοξειδωτικός.

Η αποθήκευσή του

Σε θερμοκρασία δωματίου το ρόδι έχει διάρκεια ζωής λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα, ενώ αν το βάλετε στο ψυγείο τότε ο χρόνος επιμηκύνεται. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε τους σπόρους του στην κατάψυξη μέσα σε ένα σακουλάκι αποθήκευσης, ώστε να τους απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.