Οι Chilaquiles θα γίνουν η νέα σας brunch εμμονή και δεν είμαι καθόλου υπερβολική. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Ήταν πριν μερικούς μήνες που γνώρισα το συγκεκριμένο πιάτο και από τότε έχει γίνει αγαπημένη μου επιλογή για το brunch.

Τι είναι οι Chilaquiles

Η λέξη προέρχεται από τη γλώσσα Νάουατλ και σημαίνει chilis και πράσινα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο του Μεξικού που στις Η.Π.Α συστήθηκε το 1898 μέσα από ένα βιβλίο μαγειρικής που αφορούσε ισπανικές συνταγές. Η βάση του πιάτου αποτελείται από chips τορτίγιας καλαμποκιού και, συνήθως, αυγό. Εκτός από αρκετά οικονομικό πιάτο είναι και μία γευστική vegetarian επιλογή που χωρίς το αυγό μπορεί να γίνει vegan. Επιπλέον, χρειάζεται μόλις 30 λεπτά για την παρασκευή του, καθιστώντας το ένα ιδανικό φαγητό για το brunch αλλά και για τα βράδια της εβδομάδας.

Ένα από τα μεγάλα προτερήματα αυτού του πιάτου είναι πως επιδέχεται πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να το σερβίρετε με αυγά τηγανητά ή scrambled, ή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τυρί, κομμάτια κοτόπουλου, ακόμα και ψητά λαχανικά. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα τσιπς τορτίγιας. Πραγματικά, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Γευστικές παραλλαγές
Μπορείτε να τις σερβίρετε με δύο τηγανητά αυγά πάνω από τις τορτίγιες και να προσθέσετε λίγα κομμάτια αβοκάντο αλλά και κόκκινα φασόλια.  Οι σως που πηγαίνουν πολύ είναι η sour cream, η pico de gallo και η guacamole.

Υλικά για 4 μερίδες

Για τις τορτίγιες
1/4 φλιτζανιού φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
12 τορτίγιες καλαμποκιού, κομμένες σε 8 κομμάτια η καθεμία
Αλάτι

Για τη σάλτσα
4 μικρές ντομάτες ή 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτρια πιπεριά jalapeño, κομμένη σε φέτες (αφαιρέστε τους σπόρους για να είναι λιγότερο πικάντικη η σάλτσα)
2 σκελίδες σκόρδο
1  κύβο λαχανικών
2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση

Τηγανίστε τις τορτίγιες:  Ζεσταίνετε 1/4 φλιτζανιού λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε περίπου το ένα τέταρτο από τις τορτίγιες και ψήστε, γυρνώντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανές.
Στραγγίξτε τις: Στραγγίξτε τα φρεσκοτηγανισμένα πατατάκια τορτίγιας σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλες, προσθέτοντας περισσότερο λάδι αν χρειαστεί.
Φτιάξτε τη σάλτσα: Τοποθετήστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τη jalapeño και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ. Ρίξτε μέσα 1 κύβο λαχανικών και αναμείξτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Μαγειρέψτε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τη σάλτσα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς, δηλαδή 5 έως 10 λεπτά (η συνοχή της θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και τα ζουμιά που έχουν οι ντομάτες). Προσθέστε επιπλέον κύβο για να αραιώσετε τη σάλτσα, αν χρειάζεται. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται.
Καλύψτε τα τσιπς με τη σάλτσα: Προσθέστε τα τσιπς τορτίγιας και ανακατέψτε προσεκτικά για να καλυφθούν τα τσιπς. Μαγειρέψτε μέχρι να ζεσταθούν οι τορτίγιες, δηλαδή περίπου 3 λεπτά. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Σερβίρετε: Σερβίρετε με αβοκάντο ή γουακαμόλε, και τα τηγανητά αυγά, αν τα θέλετε.

Extra tip:
Τα τσιπς και η σάλτσα μπορούν να ετοιμαστούν εκ των προτέρων. Χρησιμοποιήστε επιπλέον κύβο κοτόπουλου ή λαχανικών για να ζεστάνετε τη σάλτσα, αν χρειάζεται.
Οι chilaquiles που περισσεύουν μπορούν να διατηρηθούν για 1 ημέρα.