Τα καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων έχουν αρχίσει να μπαίνουν δειλά δειλά στη ζωή μας. Και έτσι πρέπει να γίνει καθώς τα πλαστικά καλαμάκια αποτελούν πηγή τεράστιας ρύπανσης του περιβάλλοντος και ειδικά των θαλασσών μας. Για αυτό και σιγά σιγά αντικαθιστούνται από οικολογικά, από διάφορα υλικά: μεταλλικά, από μπαμπού, σιλικόνη ή και πλαστικό. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν και τα μακαρόνια νούμερο 2! Ναι αυτά του παστίτσιου! Τα τελευταία βέβαια -για ευνόητους λόγους- δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των πολλαπλών χρήσεων!

Πώς καθαρίζουμε όμως τα καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων;

Η παγίδα σε αυτά τα καλαμάκια είναι να μείνουν παγιδευμένα υπολείμματα τροφών ή ποτών και να δημιουργήσουν βακτήρια. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν περισσότερο τα καλαμάκια σιλικόνης, που επιτρέπουν να μπορούμε να δούμε καλύτερα στο εσωτερικό τους, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα καθαρίσαμε σωστά.

Δυστυχώς τα καλαμάκια μπορούν να αποτελέσουν εστία μολύνσεων και μικροβίων λόγω της υγρασίας που συσσωρεύεται στο εσωτερικό τους. Γι αυτό και αν δεν καθαρίζετε σωστά τα καλαμάκια σας, ή ακόμα και τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια με ενσωματωμένο καλαμάκι, τότε είναι πολύ πιθανό μαζί με τον καφέ ή το ρόφημά σας να καταναλώνετε και βακτήρια!

Αν έχετε καλαμάκι σιλικόνης, τότε μπορείτε να το σαπουνίσετε καλά και στη συνέχεια να το βάλετε κάτω από ζεστό νερό της βρύσης. Επειδή είναι εύκαμπτο, μπορείτε να πιέζετε τις γωνίες του για να βεβαιωθείτε ότι έχει καθαρίσει καλά. Φυσικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε να μη μείνουν και υπολείμματα σαπουνιού μετά το καθάρισμα. Για πιο σίγουρα αποτελέσματα, μπορείτε να προμηθευτείτε βούρτσα για καλαμάκι, η οποία διεισδύει στο εσωτερικό του και σας επιτρέπει να τρίψετε καλά το καλαμάκι σε όλο του το μήκος και πλάτος.

Παράλληλα, τα μεταλλικά, τα σιλικόνης και τα μπαμπού καλαμάκια μπορούν να καθαριστούν και με νερό βραστήρα (να τα βυθίσετε σε ένα μπολ με βρασμένο νερό και να τα αφήσετε λίγο). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα πλαστικά καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων, αρκεί να έχετε διαβάσει καλά τις οδηγίες που γράφονται στη συσκευασία τους μήπως το βραστό νερό τούς προκαλεί φθορά.

Δείτε επίσης:
Γυάλινη, πλαστική ή αλουμινένια συσκευασία;

Κουκούτσια του αβοκάντο μετατρέπονται σε οικολογικά καλαμάκια

Η νέα οικολογική εναλλακτική για τα καλαμάκια είναι τα καρότα!

 

Το άρθρο της εβδομάδας