Τι θα μπορούσε να δώσει πιο gourmet νότα σε ένα πλατό τυριών, ή ένα πιάτο με ψητό κρέας, από το chutney, που μπορεί να μεταμορφώσει ακόμη και το κλασικό μπάρμπεκιου στο σπίτι σε ένα ιδιαίτερο γεύμα;

Οι περίφημες γλυκόξινες μαρμελάδες, που είναι φτιαγμένες από τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά είναι αρωματισμένες με μπαχαρικά, προσθέτουν γεύση στο φαγητό και αλλάζουν την αισθητική εικόνα κάθε πιάτου, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να βγήκε από την κουζίνα διάσημου εστιατορίου, αφήνοντας τους πάντες στο τραπέζι με το στόμα ανοιχτό. Και αυτή την εποχή, που υπάρχουν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είναι η καλύτερη για να φτιάξουμε τσάτνυ και να τα φυλάμε στο ντουλάπι, για υπέροχη γεύση όλο τον χρόνο.

shutterstock_189386561

Τι είναι τα chutney;
Chutney συναντάμε τόσο στις ασιατικές κουζίνες, ειδικά στης Ινδίας, όσο και στις κουζίνες της Αμερικής και της Ευρώπης. Πρόκειται για παρασκευές, είτε γλυκόξινες, είτε καυτερές, που προέρχονται από τον συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών.

Οι αμερικάνικες και ευρωπαϊκές συνταγές για chutney, γίνονται κυρίως με φρούτα, τα οποία βράζουν με ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, κρεμμύδι, σκόρδο, ενίοτε τζίντζερ και μπαχαρικά, όπως κόλιανδρο και κύμινο.
Πιο δημοφιλή θεωρούνται τα chutney μάνγκο, βερίκοκο, cranberry και μήλο. Μπορείτε όμως, να φτιάξετε chutney από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό επιθυμείτε, καθώς οι συνταγές παρουσιάζουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, οι οποίες έχουν κυρίως σχέση με το πόσο γλυκό είναι το βασικό υλικό. Όσο για τα μπαχαρικά που θα προσθέσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε πιστά αυτά που προτείνουν οι συνταγές ή να πειραματιστείτε, επιτυγχάνοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η ιστορία τους
Τα chutney δημιουργήθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη, ήδη από το 500 π.Χ., με σκοπό τη διατήρηση των τροφίμων. Αυτή η μέθοδος συντήρησης υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους και αργότερα, από τους Βρετανούς, οι οποίοι στη συνέχεια, άρχισαν να τα εξάγουν στις αποικίες τους, στην Ινδία, την Αυστραλία και την Αμερική, όπου «παντρεύτηκαν» με τα εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά, απογειώνοντας τη γεύση τους και μάλιστα, στις αρχές του 17ου αιώνα, στέλνονταν στις ευρωπαϊκές πόλεις ως είδη πολυτελείας.

Ας γνωρίσουμε τα βασικά
Η παρασκευή του chutney είναι εύκολη, ειδικά εάν έχετε φτιάξει έστω και μία φορά κάποια μαρμελάδα, καθώς θα διαπιστώσετε ότι η διαδικασία μοιάζει αρκετά, ενώ, απαιτεί ελάχιστη προσοχή, αλλά συνεχές ανακάτεμα. Να θυμάστε ότι:
•    Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι παραγινομένα.
•    Δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα ή χαράγματα.
•    Τα κόβετε σε κομμάτια λίγο πριν τα προσθέσετε στην κατσαρόλα, για να μην χάσουν τους χυμούς τους.
•    Χρησιμοποιείτε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.
•    Διατηρείτε τα chutney σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία κλείνουν αεροστεγώς.

Και 4 συνταγές από τους σεφ μας:

Chutney σύκου

Γλυκόξινη μαρμελάδα κίτρινης πιπεριάς

Καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς

Σύκα γλυκόξινα και πικάντικα για συνοδεία τυριού